Nigeria: zamordowano trzech uczniów porwanych ze szkoły

Nigeria  (International Christian Concern) – Trzech studentów porwanych we wtorek wieczorem z Uniwersytetu Greenfield w wiosce Kasarami w stanie Kaduna zostało potwierdzonych przez rząd stanu Kaduna jako zmarłych.

Samuel Aruwan, komisarz ds. Bezpieczeństwa wewnętrznego i spraw wewnętrznych w stanie Kaduna, wygłosił w piątek oświadczenie:

„W akcie bezmyślnego zła i czystej niegodziwości uzbrojeni bandyci, którzy porwali studentów Uniwersytetu Greenfield, zastrzelili trzech uprowadzonych studentów”.

„Szczątki trzech studentów znaleziono dzisiaj (piątek) w wiosce Kwanan Bature, w pobliżu uniwersytetu…”.

Według premiera News Nigeria szwagier jednej z ofiar wysłał wiadomość do Tolu Ogunlesi, specjalnego asystenta prezydenta Buhariego ds. Cyfrowych i nowych mediów. W części listu stwierdzono:

„Jestem zmarginalizowany jako chrześcijanin w moim stanie. Idę gdzie indziej i jestem stereotypowy. Dziś moja siostra nie żyje. Nie mogę sobie wyobrazić, przez całe życie, przez co przeszła w rękach tych złych ludzi przed jej przedwczesną śmiercią. Czy możesz? Jak pocieszyć żonę? ”

Ataki na szkoły dramatycznie nasiliły się w ciągu ostatnich kilku lat, ponieważ porywacze skapitalizowali się na uzyskaniu wysokich okupów. Islamska grupa terrorystyczna Boko Haram, której nazwa luźno oznacza „zachodnia edukacja jest zabroniona”, ustanowiła wzorzec porywania dzieci w wieku szkolnym dla okupu w 2014 r., Kiedy grupa uprowadziła 276 dziewcząt, głównie chrześcijańskich, ze szkoły w Chibok. W 2021 r. Doszło już do kilku porwań na dużą skalę, które pierwotnie sądzono, że zostały dokonane przez luźno zorganizowanych bandytów. Niedawno gubernator stanu Kaduna, El Rufai, poinformował opinię publiczną, że okup został wykorzystany do sfinansowania Boko Haram.

Proszę, módlcie się, aby Pan pocieszył pogrążone w żałobie rodziny i wzmocnił ich wiarę w tym trudnym czasie. Módlcie się także o bezpieczny powrót wszystkich porwanych i ich oprawców, o zmiękczenie ich serc i o to, by doświadczyli miłości Chrystusa, która prowadzi do prawdziwej pokuty i zbawienia.

źródło:  press@persecution.org

Numer konta

FILEO-FUNDACJA NIOSĄCA POMOC OFIAROM PRZEMOCY KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół”