Nigeria: Zamordowano siedmioro chrześcijan, podpalono 20 domów w Zango Kataf w stanie Kaduna

Pomimo 24-godzinnej godziny policyjnej nałożonej przez rząd stanu Kaduna w lokalnej gminie Zango Kataf, podejrzani uzbrojeni pasterze napadli na wioskę Chibwon, zabijając siedem osób i podpalając 20 domów.

Rząd wysłał wcześniej zbrojenie wojskowe i przedłużył godzinę policyjną dwa tygodnie temu, po wybuchu kryzysu w okolicy.

Oświadczenie Sekretarza Generalnego Stowarzyszenia Rozwoju Społeczności Atyap (ACDA), Tinat Bodam, w weekend powiedział: „Odbył się atak na wioskę Chibwob w lokalnej gminie Zangon Kataf na szefa Atyap, który miał miejsce we wczesnych godzinach piątkowych, 10 lipca 2020 r. w których zginęło siedem osób, wiele osób zostało poważnie rannych, a ponad 20 domów spłonęło.

„Ten atak nadchodzi dokładnie miesiąc po zabiciu Yusufa Musy Magaji i w ciągu 24-godzinnej godziny policyjnej.” Przypomniał o informacji o zagrożeniu wydanym wcześniej przez Malama Ibrahima Bayero Zango, dyrektora ds. Mediów i reklamy, oddział MACBAN Kaduna State oraz Stowarzyszenie Młodzieży Bandiraku Fulbe pod przewodnictwem Abbasa J. Julde i Haruny Bello Laduga, ostrzegając, że rada federalna, stanowa i lokalna powinny wziąć to pod uwagę , co może się stać dalej ”, wskazując, że zagrożenia zaczęły się materializować…”

źródło: guardian.ng