04/06/2020 Nigeria (Aktualności)

W czwartek 28 maja, bojownicy Fulani weszli do mini-sklepu w miejscowości Miango w stanie Plateau i zastrzelili właściciela sklepu (42-letnia Asabe Samuel) i cztery inne osoby. Nie ukradli niczego ze sklepu ani też nie obrabowali ofiar.

Brat właścicielki sklepu, Sunday Samuel, opisał atak w Morning Star News: „ Otworzyłem okno sypialni, aby dowiedzieć się, co się dzieje. Widziałem uzbrojonych mężczyzn z pistoletami strzelającymi dookoła i myślałem, że wkroczą do mojego domu. Słyszałem, jak napastnicy mówią do siebie w Hausa i Fulfulde, wzywając do szybkiego odwrotu z miejsca. Postanowiłem wyjść i dowiedzieć się, co się naprawdę wydarzyło. Pospieszyłem do sklepu i zastałem moją siostrę i czterech innych zabitych przez bandytów. Asabe Samuel była członkiem Odkupionego Chrześcijańskiego Kościoła Bożego w Miango w stanie Plateau.

Ibrahim Agu Iliya, 42-letni członek pobliskiego kościoła ECWA (Evangelical Church Winning All) powiedział w gazecie Morning Star News: „Ci muzułmańscy pasterze Fulani atakują nasze wspólnoty, ponieważ jesteśmy chrześcijanami. Chcą przejąć nasze ziemie, zmusić nas do zostania muzułmanami, a jeśli odmówimy, zabiją nas ”.

Samuel powiedział Morning Star News: „Jestem głęboko przekonany, że niektórzy z tych pracowników agencji ochrony, którzy są muzułmanami, spiskują z tymi uzbrojonymi mężczyznami, aby zaatakować nasz lud. Te zabójstwa chrześcijan tutaj są po prostu zbyt wielką presją na nas, a smutna rzeczywistość jest taka, że nasz lud jest reprezentowany przez rząd zarówno na szczeblu stanowym, jak i federalnym i nic dla poprawy bezpieczeństwa Chrześcijan nie zostało zrobione. ” Samuel stwierdził, że agenci ochrony nie powstrzymali uzbrojonych morderców przed zabijaniem bezbronnych ludzi w Miango podczas godziny policyjnej COVID-19.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org .

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”
br. Waldemar Skworcz-Bednarski