Nigeria: zabito chrześcijanina, podpalono budynek kościoła Baptystów, porwano czworo dzieci.

Nigeria  – Pasterze Fulani zaatakowali w większości chrześcijańską wioskę w północno-środkowej Nigerii, zabijając jednego mieszkańca, podpalając budynek kościoła i porywając czworo dzieci.

Około godziny 8 rano (24 sierpnia) do wioski Damba Kasaya w stanie Kaduna wjechało na motocyklach ponad 20 bandytów, którzy porwali czterech uczniów ze szkoły, w tym 10-letnią dziewczynkę.

„Nasz kościół, kościół baptystów Aminchi, tutaj w Damba Kasaya, został spalony, a Benjamin Auta, lat 35, zginął podczas ataku”, poinformował w wiadomości SMS mieszkaniec wioski Nuhu Aruwa.

Mieszkaniec wioski Emmanuel Zakka powiedział, że wśród uczniów porwano trzy dziewczynki – 10-letnią Favor Danjuma, Miracle Saitu Danjuma (15 lat) i Happiness Odoji (16 lat) – wraz z Ezrą Bako (lat 17).

W wiosce Damishi w tym samym hrabstwie pasterze uprowadzili w sobotę (22 sierpnia) sześciu chrześcijan z hotelu, w którym schronili się po tym, jak pasterze Fulani zaatakowali ich wioskę. Dwie z sześciu porwanych to kobiety karmiące piersią.

W sobotę (22 sierpnia) w wiosce Kakura, w rejonie Kajuma, również w okręgu Chikun, muzułmańscy pasterze Fulani porwali anglikańskiego księdza i jego 10-letniego syna. Wielebny Meshach Luka z anglikańskiej diecezji Kaduna i jego syn zostali porwani ze swojej placówki w Kakura II Kujama Missionary Archdiaconry.

Zostali uwolnieni w poniedziałek (24 sierpnia), według Fundacji Hausa Christians , bez podania szczegółów ich uwolnienia.

źródło: ( Morning Star News )