Nigeria: Zabito 3 letnie dziecko maczetą-wioski w Nigerii jako pola śmierci bojowników Fulani

Islamscy bojownicy w Nigerii kontynuują mordercze ataki na chrześcijańskie wioski.

Christian Solidarity Worldwide (CSW) donosi, że 10 osób, w tym trzyletnia dziewczynka, zginęło w zeszłym tygodniu podczas ataku bojowników Fulani na społeczność Tudun Agwalla w Kajuru w stanie Kaduna w północno-zachodniej Nigerii.

Maluch, Elizabeth Samaila, doznała wielu skaleczeń maczetą w głowę i zmarła 4 czerwca, dzień po wczesnym,porannym ataku na wioskę.

Dziewięciu innych zostało zhakowanych na śmierć maczetami. Sześciu zidentyfikowano jako Richard Yusuf, Kefas Yusuf, Fidelis Wada, Kachia, Genesis Soja i Rahab Soja. Zostali pochowani w masowym grobie.

Atak na Tudun Agwalla jest najnowszym z serii skoordynowanych zbrojnych ataków na wspólnoty chrześcijańskie w południowym stanie Kaduna przez Fulani milicji, zgodnie z CSW .

Ataki na chrześcijan trwają pomimo dekretu rządu nigeryjskiego o zablokowaniu COVID-19 od 25 marca.

Dyrektor naczelny CSW Mervyn Thomas powiedział: Południowa Kaduna jest stopniowo przekształcana w pola zabijania, albo z powodu rażącego nieodpowiedzialnego rządzenia, albo oficjalnej obojętności i przyzwolenia. Należy teraz wywierać międzynarodową presję zarówno na władze stanowe, jak i federalne, aby zapewnić ochronę tych wrażliwych społeczności, i że podejmowane będą skuteczne działania w celu rozbrojenia wszystkich uzbrojonych podmiotów niepaństwowych i postawienia sprawców tych okropnych okrucieństw przed wymiarem sprawiedliwości ”.

Jak donosi CBN News w zeszłym miesiącu , raport opublikowany przez nigeryjską organizację szacuje, że około 620 chrześcijan zostało zabitych w kraju afrykańskim przez islamskich bojowników tylko w ciągu pierwszych pięciu miesięcy 2020 roku.

Międzynarodowe Towarzystwo Wolności Obywatelskich i Praworządności (ISCLRL), organizacja niepowiązana z rządem Nigerii, opublikowała raport, w którym ostrzegano  bojowników pasterzy Fulani również Boko Haram.

„Okrucieństwa wobec chrześcijan przeszły bez kontroli i doprowadziły do ​​alarmującego apogeum ze strony sił bezpieczeństwa kraju i dotyczyły aktorów politycznych spoglądających w drugą stronę lub zmawiających się z dżihadystami” – czytamy w raporcie.

Organizacja oszacowała również, że od 2009 r. Islamscy bojownicy zabili tam ponad 32 000 chrześcijan.

Dwóch republikańskich senatorów zwróciło się do prezydenta Trumpa z prośbą o ochronę chrześcijan stojących przed brutalnymi prześladowaniami ze strony grup islamskich w Nigerii.

Senatorowie z Iowa, Joni Ernst i Chuck Grassley, wysłali list pod koniec zeszłego miesiąca, prosząc prezydenta o rozważenie wysłania specjalnego wysłannika, aby pomóc zakończyć chrześcijańskie ludobójstwo w Nigerii.

Wraz z innymi islamskimi bojownikami zwanymi pasterzami Fulani, Boko Haram od dawna zagraża życiu chrześcijan w kraju Afryki Zachodniej.

Media głównego nurtu w USA milczały, gdy muzułmańscy terroryści bezlitośnie zabijali nigeryjskich chrześcijan.

Nigeria zajmuje 12. miejsce na liście obserwacyjnej krajów otwartych do roku 2020 w krajach, w których chrześcijanie są najbardziej prześladowani.

źródło: 1.cbn.com