24.05.2020 Nigeria  Aktualności – W sobotę 16 maja 2020, uzbrojeni bojownicy muzułmańscy Fulani zabili dwoje chrześcijan i porwali dwóch innych w stanie Kaduna w Nigerii. Atak miał miejsce o 20.00 w części chrześcijańskiej wioski Ungwan Anjo.

Lokalny mieszkaniec powiedział Morning Star News, co nastąpiło:

„Prawie wszystkie domy w Ungwan Anjo zostały spalone, dotknięte kościoły to m.in. ECWA Bóg [RCCG]. ”Jeden z liderów SOKAPU, Jonathan Asake, stwierdził, że pasterze Fulani zaatakowali inną wioskę w Kadunie na początku tego miesiąca (maj), w wyniku czego wielu chrześcijan zostało przesiedlonych bez żadnej interwencji ze strony władz. Na konferencji prasowej powiedział: Trwające ataki na naszą społeczność wskazują na fakt, że w południowej Kadunie dochodzi do umyślnych czystek etnicznych, na które władze przymknęły oczy”.

Bojownicy Fulani uprowadzili także dwóch członków lokalnego kościoła katolickiego w stanie Kaduna. Lokalny mieszkaniec powiedział Morning Star News, co nastąpiło: „Uzbrojeni muzułmańscy bandyci zaatakowali nas bronią i maczetami. Atak przeciwko nam trwał dwie godziny. Sytuacja jest teraz uspokojona, ale istnieje duże napięcie, czy członkowie naszego kościoła porwani dwa dni wcześniej zostaną zwolnieni czy też będą zabici przez bandytów. ”

Przywódcy chrześcijan w stanie Kaduna są bardzo zaniepokojeni przemocą na ich terenie. Jeden z tych przywódców, ks. John Hayab potępił zabójstwa i porwania, w oświadczeniu prasowym:

Ostatnio powszechne szaleństwo polega na tym, że pomimo ciągłych ataków na nieszczęsne społeczności Kajuru, osoby odpowiedzialne za zapewnienie bezpieczeństwa życia i mienia, nie dopełniają bezpieczeństwa. Najwyraźniej brakuje uczciwości i zaangażowania w poszukiwanie trwałych rozwiązań dla bezmyślnego niszczenia życia, odwołując się do zwykłej propagandy. Żaden odpowiedzialny rząd nie będzie działał tak, jakby nic się nie działo po zabiciu części jej obywateli.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org .