Nigeria: trzynastolatek skazany na 10 lat więzienia za bluźnierstwo!!!

Sąd szariatu w Hausawa Filin w Kano City w stanie Kano w północnej Nigerii skazał nieletniego na 10 lat więzienia za bluźnierstwo.

Umar Farouk , lat 13, został uznany 10 sierpnia za winnego używania wulgarnego języka przeciwko Bogu podczas kłótni z przyjacielem. Dostał miesiąc na odwołanie się od wyroku.

Tego samego dnia 22-letni piosenkarz Yahaya Sharif-Aminu został skazany na śmierć przez powieszenie przez przewodniczącego Khadiego (sędziego) Aliyu Muhammada Kaniego, po tym, jak został uznany winnym popełnienia bluźnierstwa w piosence, którą udostępnił na WhatsApp w marcu, co twierdzili jego oskarżyciele. podniósł szejka Ibrahima Nyassa, znanego uczonego z zakonu Tijjaniyya Sufi, ponad Proroka Mahometa.

W odpowiedzi na wyrok, Komisja Stanów Zjednoczonych ds. Międzynarodowej Wolności Religijnej (USCIRF) potępiła skazanie , a komisarz USCIRF Frederick A. Davie stwierdził: „To niesłuszne, że Sharif-Aminu grozi wyrok śmierci jedynie za artystyczne wyrażanie swoich przekonań muzyka.”

Dyrektor naczelny CSW, Mervyn Thomas, powiedział: „CSW jest głęboko zaniepokojony nadmiernymi karami wymierzonymi Umarowi Faroukowi i panu Sharif-Aminu i wzywamy do obalenia tych wyroków. Niedopuszczalne jest, aby dziecko mogło spędzić w więzieniu 10 swoich najważniejszych lat z powodu niedbałych słów wypowiedzianych w ogniu kłótni z przyjacielem, podczas gdy młody człowiek może stracić życie, ponieważ inni obrażali się jego piosenką, niezależnie od tego, że nie, chciał, żeby to było obraźliwe. Oskarżenia o bluźnierstwo są wysoce subiektywne; wywołują skrajne i instynktowne reakcje, które łagodzą skutki sprawiedliwości i mogą prowadzić do pozasądowych zabójstw ”.

źródło: csw.org.uk