Zrzut ekranu z wideo opublikowanym przez Państwo Islamskie, przedstawiającym egzekucje chrześcijan w północno-wschodniej Nigerii. (Morning Star News)

Nigeria  ( Morning Star News ) – zgodnie z filmem opublikowanym przez agencję AMAQ News Państwa Islamskiego, ekstremistyczni terroryści, którzy porwali 11 chrześcijan w północno-wschodniej Nigerii w Boże Narodzenie, dokonali egzekucji na pięciu z nich.

49-sekundowe wideo, datowane na 29 grudnia, przedstawia pięciu uzbrojonych członków Prowincji Afryki Zachodniej Państwa Islamskiego (ISWAP) stojących w kolejce za pięcioma mężczyznami w pomarańczowych szatach, którzy klęczą ze związanymi z tyłu rękami. Każdy z klęczących mężczyzn, wymawia swoje imię i dodaje: „Jestem chrześcijaninem”.

Morning Star News usłyszało nazwiska wymawiane jako Uka Joseph, Sunday, Wilson, Joshua Maidugu i Garba Yusuf.

Mówiąc językiem hausa, powszechnym w północnej Nigerii, jeden z bojowników ISWAP mówi: „To jest ostrzeżenie dla chrześcijan we wszystkich częściach świata oraz w Nigerii. Nie zapomnieliśmy, co zrobiłeś naszym braciom w mieście Zangon Kataf i innych częściach Nigerii. Użyj głów tych pięciu braci, aby kontynuować bezbożne obchody ”.

Pięciu chrześcijan zostaje następnie rozstrzelanych.

Wydaje się, że cytowanie Zangon-Kataf przez kata odnosi się do starć etnicznych na obszarze stanu Kaduna w 1992 r. W związku z propozycją przeniesienia rynku z dala od ziemi przyznanej ludowi Hausa, który jest głównie muzułmański. Doszło do starć między nimi a rdzenną ludnością Atyap, głównie chrześcijańską, w wyniku której zginęło 60 osób w lutym 1992 r. I 400 więcej w maju 1992 r., A młodzi ludzie z Hausa w odwecie zabili wielu chrześcijan z różnych plemion.

źródło: morningstarnews

Głód doprowadza do degradacji organizmu, dzieci potrzebują witamin. Ich brak prowadzi do kalectwa i śmierci.

To najgorszy czas dla Sudańczyków, 75 proc. dzieci jest zagrożonych śmiercią z głodu

Tylko 40% populacji ma dostęp do czystej wody pitnej. Inwestycje w tym obszarze mają kluczowe znaczenie dla poprawy zdrowia dzieci. Zanieczyszczona woda jest jedną z głównych przyczyn rozprzestrzeniania się chorób.

Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli. Z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci, jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia – uwrażliwia dr Wojciech Wilk, prezes Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej.

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Klęska głodu zagraża mieszkańcom Sudanu Południowego, gdzie w lutym tego roku ogłoszono ją – po raz pierwszy od 6 lat – w dwóch okręgach stanu Unity.
Głównym problemem w Unity – mówi Jackson Mungoni z misji PAH w Sudanie Południowym – jest to, że od długiego czasu toczą się tam walki. Ludzie, uciekając przed walkami, zostają bez niczego – tracą miejsce zamieszkania, uprawy, wszelkie środki do życia. Często kilkadziesiąt osób dzieli jeden garnek. Jeśli nie uda się złowić ryb – a mało kto ma wędkę – do garnka trafiają liście drzew i lilie czy hiacynt wodny.

Polska Akcja Humanitarna, która od 10 lat prowadzi w Sudanie Południowym stałą misję, rozpoczyna działania w stanie Unity. We współpracy z innymi organizacjami w kompleksowy sposób odpowiada na najpilniejsze potrzeby mieszkańców stanu, zapewniając potrzebującym dostęp do czystej wody, jedzenia i schronienia. Działania PAH skupiają się na stworzeniu mieszkańcom Unity warunków do samodzielnej egzystencji – stąd m.in. dystrybucja nasion i narzędzi do uprawy roli oraz połowu ryb.

źródło: pah.org.pl, UNICEF ,misyjne.pl

Article in English

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan”

Rachunek w dolarach amerykańskich (us dollars)

2 thoughts on “Nigeria: terroryści ISWAP mordują pięciu chrześcijan porwanych w Boże Narodzenie

• 31 grudnia 2020 o 22:48
    Permalink

ojoj biedne głodne dzieci nie mają co jeść, nie ma wody i warunków do życia. To oczywiste jest, że rozwiązaniem będzie jeszcze więcej dzieci…sami sobie są winni i nikt im nie powinien pomagać dopóki nie nauczą się, że jeśli nie ma warunków to sie nie rozmnażamy.

Odpowiedz
  • 1 stycznia 2021 o 09:43
    Permalink

Ten głódź może sprzedać majątek i wysłać tam.

Odpowiedz