Nigeria staje się najbardziej niebezpiecznym krajem dla chrześcijan

Nigeria (MNN) – W ciągu ostatniej dekady od  50000 do 70 000 chrześcijan  zostało zabitych przez grupy terrorystyczne w Nigerii.

To nie tylko liczba dla Mission Cry . Jason Woolford mówił niedawno o dużej dostawie Biblii, którą lokalny przywódca chrześcijański poprosił o wysłanie do Nigerii. „Prosił o więcej Słowa Bożego do rozpowszechniania. Stracił żonę i dwie córki z powodu ataków ze strony Boko Haram. I tutaj ten człowiek faktycznie czuje i przechodzi przez stratę i morderstwo swojej żony i dwóch córek, ponieważ wierzyli w Chrystusa.

„Nie dzwonił i nie prosił nas o pieniądze, jedzenie czy wodę. Ale zamiast tego mówił, że potrzebuje więcej [kopii]  Słowa Bożego dla tych, którzy są okaleczeni lub tych, którzy stracili członków swojej rodziny. Nie mają nawet własnej Biblii ”.

Mission Cry wysyła dwa kontenery transportowe pełne Biblii o wartości prawie 1 miliona dolarów. Przybędą do Nigerii około grudnia. Nigeryjski przywódca chrześcijański nazywa tę przesyłkę jednym z najwspanialszych prezentów bożonarodzeniowych, jakie jego region mógł otrzymać.

Co teraz robi ten przywódca? Według Woolforda: „On nadal pracuje w służbie, nie przestając zabierać Biblie do ludzi, mimo że jest to bardzo niebezpieczne”. Jego sytuacja nie jest wyjątkowa, mówi Woolford, ponieważ wielu chrześcijańskich przywódców w kraju straciło członków rodziny w wyniku ataków.