NIGERIA: Rośnie liczba ofiar dżihadu – 620 zabitych od początku roku!

Zgodnie z nowym raportem (opracowanym przez) International Society for Civil Liberties & Rule of Law (ISCLRL) w ostatnich atakach bojowników Fulbe, do jakich doszło w Nigerii w ciągu pierwszych pięciu miesięcy 2020 r., zginęło 620 chrześcijan. Według ISCLRL od 2009 r. islamiści zabili w tym kraju 32 tys. wyznawców Chrystusa. Ataki stale się nasilają i noszą wszelkie znamiona dżihadu wymierzonego w chrześcijan. Wnioski te pokrywają się z obserwacjami Głosu Prześladowanych Chrześcijan i naszych partnerskich misji, wspólnie z którymi od wielu lat niesiemy pomoc prześladowanym wyznawcom Chrystusa w Nigerii.

W ataku z 12 maja 2020 r. na wieś Gonan Rogo w stanie Kaduna, zamieszkiwaną przez chrześcijan baptystów, zginęło 17 osób. Uzbrojeni bojownicy z ludu Fulbe czekali do ok. północy, aż mieszkańcy wsi pójdą spać, po czym napadli na nich przy użyciu noży i broni palnej. Wśród zabitych jest Jonathan Yakubu, jego żona i trójka dzieci w wieku 6, 9 i 15 lat. Napastnicy zabili też sześciomiesięczne niemowlę. Inne trzymiesięczne dziecko cudem przeżyło, gdy kula przeszła przez serce jego matki i utkwiła mu w czaszce. Atak na Gonan Rogo był częścią fali trzynastu napaści bojowników Fulbe na wsie w stanach Kaduna i Plateau.

Zdaniem naszych partnerów z Nigerii wszystkie te działania są realizacją dżihadu, w wyniku którego chrześcijanie na północy Nigerii są wyniszczani, co zmierza ku ludobójstwu.

„Nigeryjski rząd jest w najlepszym razie nieskuteczny, w najgorszym niechętny, by zapobiegać tym atakom – uważa Paul Robinson, dyrektor naszej partnerskiej misji Release International z Wielkiej Brytanii. – Chrześcijanie w Nigerii są napadani przez terrorystów Boko Haram. A teraz muszą znosić jeszcze bardziej śmiercionośne ataki ze strony uzbrojonych bojowników z ludu Fulbe. Ilu jeszcze zamieszkujących wsie chrześcijan musi zginąć, zanim nigeryjskie wojsko i policja podejmą skuteczne działania?.

Obserwatorzy obawiają się, że świat zwyczajnie stoi z boku i przygląda się, jak ta przemoc rozwija się w najbardziej zaludnionym państwie w Afryce. Nasz przekaz, kierowany do Nigerii i społeczności międzynarodowej, jest następujący: zainterweniujcie i już teraz to zatrzymajcie, zanim będzie za późno”.

źródło: gpch, Release International