16.05.2020 Nigeria

Ostatnie oświadczenie prezydenta Nigerii i jego sekretarza prasowego mówi, że ataki, które miały miejsce w tym tygodniu w stanie Kaduna, były atakami zemsty. Chociaż prezydent podkreśla, że potępia ataki i że ci, którzy je przeprowadzili, nie powinni tego robić, to jednak dodaje, że chrześcijanie sami ponoszą także winę za nie, bowiem najpierw zaatakowali. To nie jest prawda.

Bez jakichś dowodów roszczenia prezydenta o odwecie są nie tylko fałszywe i niemoralne, ale także niebezpieczne. Rozpowszechnianie plotek o ciągłych i powtarzających się atakach między społecznościami tylko rozpali i wzmocni napięcia. Może nawet prowadzić do faktycznych ataków odwetowych lub dalszych ataków ze strony sprawców.

Do tej pory nie zidentyfikowano ani nie złapano sprawców tych ataków. Jest prawdopodobne, że nikt nie zostanie złapany ani pociągnięty do odpowiedzialności za śmierć 30 osób w okolicy Kajuru w zeszłym tygodniu. Dzięki oświadczeniu prezydenta ludzie będą mniej ufać rządowi. Ataki te trwały o wiele za długo, a rząd Nigerii zbytnio skłamał i wypaczył narrację wokół nich.

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO” – Proszę, módlcie się za rodziny zabitych i aby pozostały bezpieczne.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org .