Nigeria: porwano siostry bliźniaczki, pastor i trzech innych chrześcijan zamordowani

23.09.2020 Nigeria

Według Morningstar News, siostry bliźniaczki, Hassana i Hussaina Garba, zostały porwane ze swojego domu w stanie Katsina w piątek 18 września. Podczas porwania ich ojciec , Ibrahim Garba, został postrzelony przez napastników. Przeżył strzelaninę, ale przebywa w szpitalu pod opieką medyczną. Atak ten miał miejsce zaledwie kilka dni po tym, jak inny pastor i trzech innych chrześcijan w północno-centralnym stanie zostało zabitych na początku tego miesiąca.

MorningStar powiedział, że Charles Yahaya, mieszkaniec okolicy, uważa, że ​​porwanie to tylko jedno z wielu, które miały miejsce w ostatnich latach. Uważa, że ​​młode chrześcijanki są celem porwań, aby mogły zostać zmuszone do islamu i sprzedane jako żony. „ Świadectwa i eksponaty na miejscu zbrodni pokazują, że porywacze byli bardzo zorganizowani, dobrze poinformowani o celu i dobrze uzbrojeni. To jeden z wielu incydentów. Jest to ciągłe i celowe porywanie chrześcijańskich dziewcząt w północnej Nigerii, po czym są one siłą nawracane na islam i ożenione, stając się w ten sposób niewolnicami seksualnymi. W naszym kraju dzieje się coś, czym powinni systematycznie i zbiorowo zajmować się wszyscy obywatele mający dobre intencje.

Porwania dla okupu i porwania w celu konwersji stały się wielkim biznesem w Nigerii. Wiele młodych dziewcząt zostało zabranych zarówno przez przestępców, jak i grupy terrorystyczne, takie jak Boko Haram. Te dziewczyny znikają i są sprzedawane w niewolę jako żony lub wykorzystywane w zamachach samobójczych.

źródło: persecution.org