Nigeria: Ponad 50 ataków Boko Haram w ciągu 6 miesięcy pozostaje niezgłoszonych

Ekklesiyar Yan’uwa a Nigeria (EYN, Church of the Brothers in Nigeria) poinformował, że terroryści Boko Haram przeprowadzili „pięćdziesiąt różnych ataków na różne społeczności w okresie od końca 2019 r. Do czerwca 2020 r.”, Z których większość była „niezgłoszona lub zgłaszane przez media drukowane i podane elektroniczne. ”

W oświadczeniu odczytanym 2 lipca przez Prezydenta Narodowego EYN wielebnego Joela Billi podczas konferencji prasowej w Yola Adamawa, Kościół ujawnił również, że ponad 700 000 członków kościoła zostało wysiedlonych, ośmiu pastorów i ponad 8 370 świeckich zostało zabitych, a nieznane frakcje terrorystyczne porwały wiele osób. „Tylko siedem z 60 okręgowych rad kościelnych […] nie miało bezpośredniego wpływu na powstanie”.

EYN jest największym wyznaniem chrześcijańskim w północno-wschodniej Nigerii, gdzie działają frakcje Boko Haram. W związku z tym jest to denominacja, na którą największy wpływ ma przemoc terrorystyczna. 217 z 276 uczennic uprowadzonych ze szkoły w Chibok w kwietniu 2014 r. jest członkami EYN, a ponad 300 z 586 kościołów wyznania zostało spalonych lub zniszczonych, „z niezliczoną liczbą domów należących do naszych członków splądrowanych lub spalonych”.

W przemówieniu z okazji Dnia Demokracji 12 czerwca prezydent Muhammadu Buhari stwierdził, że dawni mieszkańcy terenów samorządowych (LGA) uprzednio opanowanych przez Boko Haram już dawno mogli do nich wrócić. Opisując to twierdzenie jako „niefortunne, wprowadzające w błąd i demoralizujące”, Prezydent EYN wyjaśnił, że cztery Rady Okręgowe Okręgów EYN (DCC), które istniały w LGA w Gwozie w Borno przed powstaniem, już nie istnieją. „Ponad 18 000 naszych członków wciąż szuka schronienia w Minawao w Kamerunie. Istnieje również około 7000 członków EYN, którzy schronili się w innych obozach dla przesiedleńców wewnętrznych w Kamerunie […] ”. Podczas gdy niektórzy ludzie powrócili do miasta Gwoza i Pułki, „łączna liczba przesiedleńców wewnętrznych w obozach kameruńskich, którzy są w ponad 95% od Gwozy, wynosi ponad 47 000”. Do tego,

Chociaż oświadczenie pochwala „odnowiony zapał” sił bezpieczeństwa w walce z Boko Haram, wzywa również rząd federalny i rządy stanowe Borno, Yobe i Adamawy do ratowania pozostałych dziewcząt Chibok „w trybie pilnym” i apeluje do rządu federalnego, by uratował Leah Sharibu , Alice Ngaddah, „i innych uprowadzonych przez frakcje Boko Haram”.

W oświadczeniu wzywa się prezydenta Buhari do rozmieszczenia „co najmniej batalionu wojskowego na opuszczonych obszarach za Wzgórzami Gwoza” w celu ułatwienia powrotu uchodźców i wysłania „większej liczby pracowników ochrony do niestabilnych obszarów w celu złagodzenia dalszych ataków”. Inne wezwania są takie, że rząd powinien odbudować i zrehabilitować domy, szkoły i domy kultu zniszczone przez powstańców oraz opracować plany powrotu osób wewnętrznie przesiedlonych (IDP) do końca 2020 roku.

Oświadczenie odnosi się również do wysokiego poziomu niepewności panującego w całym kraju, wzywając rząd „do wywiązania się z konstytucyjnej odpowiedzialności” poprzez zaprzestanie „ciągłych zabójstw, uprowadzeń, gwałtów i wszelkich form przestępczości” oraz do pilnego zajęcia się „Działalność Fulani Militia, zbrojnych bandytów i porywaczy terroryzujących nasze społeczności”. Ponadto zachęca rządy stanowe i federalne do „zapewnienia, aby chrześcijańskie studia religijne (CRS) były prowadzone w szkołach publicznych” w stanach północnych, gdzie to się nie zdarza, oraz do „natychmiastowego odwrócenia i korekty nierównowagi w większości spotkań” przez prezydenta, które „zawsze były wypaczone, by faworyzować określoną część i religię”.

Dyrektor naczelny CSW Mervyn Thomas powiedział: „Frakcje Boko Haram nadal są odpowiedzialne za najbardziej przerażającą przemoc w północno-wschodniej Nigerii prawie codziennie. Jednak oprócz szczególnie przerażających incydentów, które wzbudzają międzynarodową uwagę, większość tych ataków pozostaje niezgłoszona i niezauważona. Zarówno lokalne, jak i międzynarodowe media muszą robić więcej, aby informować o przemocy, która ma miejsce w Nigerii. Jesteśmy głęboko zasmuceni cierpieniami EYN i jego członków oraz ponosimy apel do rządu Nigerii o podjęcie natychmiastowych działań w celu złagodzenia ataków wszystkich podmiotów niepaństwowych i przeciwdziałania im. Ponawiamy również nasze wezwanie do międzynarodowych sojuszników Nigerii, aby zachęcić rząd do podjęcia wysiłków w celu skutecznego zwalczania każdego źródła przemocy,

Uwaga dla redaktorów:

1.  Próbka niezgłoszonych ataków od grudnia 2019 r .:
  • 25 grudnia 2019 r. Boko Haram zaatakował społeczność Bagajau w Askira / Uba LGA, stan Borno, zabijając dziewięciu chrześcijan. Wśród nich byli Damjuda Dalihis, jego dwoje dzieci i ich przyjaciele, którzy zostali spaleni żywcem w swoim pokoju. Inne ofiary to Daniel Wadzani, Ijuptil Chinampi, Jarafu Daniel, Peter Usman, Ahijo Yampaya, Medugu Auta i Waliya Achaba.
  • 29 grudnia 2019 r. 18 chrześcijan zostało uprowadzonych po ataku na społeczność Mandaragirau w Biu LGA w stanie Borno, w którym zniszczono budynek kościoła, szkołę podstawową i artykuły spożywcze. Najstarszym porwanym był 42-letnia Esther Buto, a najmłodszą Saraya Musa.
  • 18 stycznia 2020 r. Boko Haram zaatakował wioskę Kwaragilum w Chibok LGA, stan Borno, i porwał kobiety EYN, Esther Yakubu, Charity Yakubu, Comfort Ishaya, Deborah Ishaya, Gera Bamzir i Jabbe Numba.
  • W dniu 27 stycznia 2020 r. Społeczność Tur z Madagali LGA, stan Adamawa, została zaatakowana, a domy 10 członków EYN zostały splądrowane i spalone.
  • W dniu 2 lutego 2020 r. Wszystkie trzy kościoły EYN zostały spalone podczas ataku na wspólnotę Leho w Askira / Uba LGA w stanie Borno.
  • W dniu 20 lutego 2020 r. Boko Haram opanował społeczność Tabang w Askira / Uba LGA w stanie Borno, uprowadzając 9-letniego chłopca, raniąc kobietę EYN i spalając domy 17 członków EYN.
  • W dniu 21 lutego 2020 r. Społeczność Garkida, miejsce narodzin EYN, została zaatakowana, a pierwszy Kościół EYN został spalony wraz z kościołem anglikańskim i żywej wiary. Ponadto, EYN Brethren College of Health Technology, EYN Rural Health Department i jego pojazdy, a także znaczące chrześcijańskie domy i sklepy zostały splądrowane i spalone, a Emmanuel Bitrus Tarfa został uprowadzony.
  • W dniu 29 lutego 2020 r. Czterech muzułmanów, dwóch chrześcijan i żołnierz zginęło podczas ataku na społeczność Rumirgo w Askira / Uba LGA w stanie Borno.
  • W dniu 1 marca 2020 r. Boko Haram po raz kolejny zaatakował Rumirgo w Askira / Uba LGA w stanie Borno i wyjechał z ciężarówką z artykułami spożywczymi.
  • 3 kwietnia 2020 r. Boko Haram zaatakował wioski Kuburmbula i Kwamtiyahi w Chibok LGA w stanie Borno, spalając 20 domów i uprowadzając, a następnie mordując Meshacka Johna, Mutaha Nkeki i Kabu Yakubu.
  • W dniu 5 kwietnia 2020 r. Boko Haram zaatakował Mussę Bri w Askira / Uba LGA w stanie Borno, plądrując i paląc sklepy należące do chrześcijan należących do Samuela Kambasayi, Jugudy Ijasini i Matiyu Buba.
  • W dniu 7 kwietnia 2020 r. Społeczność Wamdeo w Askira / Uba LGA w stanie Borno została opanowana przez terrorystów Boko Haram, którzy spalili dwa pojazdy, włamali się do sklepów i zabili pięć osób, w tym Ndaskę Akari, Yunanę Maigari i ochroniarza w klinice EYN o nazwie Pur Thlatiryu.
  • W dniu 6 maja 2020 r. Boko Haram zaatakował społeczności Debiro, Dakwiama i Tarfa w Biu LGA w stanie Borno, zabijając pana Audu Bata, niszcząc dwie wioski wraz z kilkoma domami w Tarfie i spalając dwa kościoły EYN.
  • W dniu 12 maja 2020 r. Boko Haram po raz kolejny zaatakowała Mussę Bri w Askira / Uba LGA w stanie Borno, zabijając Lukę Bitrus i zadając rany maczetą pani Ijaduwa Shaibu.
  • W dniu 30 maja 2020 r. Terroryści próbowali unicestwić całą rodzinę we wsi Kwabila w Askira / Uba LGA w stanie Borno. Dauda Bello, Baba Ya’u i kobieta o imieniu Kawan Bello zostali zabici, podczas gdy Aisha Bello, Rufa’i Bello i Amina Bello zostali hospitalizowani z powodu odniesionych obrażeń podczas ataku.
  • 2 czerwca 2020 r. Boko Haram wrócił do wioski Kwabila i zabił Bello Saleha, szefa swojej rodziny, raniąc Aminę Bello, która zmarła później w szpitalu.
  • W dniu 7 czerwca 2020 r. Wspólnota Kidlindila w Askira / Uba LGA w stanie Borno była świadkiem uprowadzenia kobiety o imieniu Indagju Apagu, podczas gdy mężczyzna o imieniu Wana Aboye został ranny, samochód został skradziony, a kilka domów zostało splądrowanych
  • 16 czerwca 2020 r. Boko Haram zaatakował Mbulabam w Chibok LGA, stan Borno, uprowadzając młodą dziewczynę o imieniu Mary Ishaku Nkeke. Jej bracia Emmanuel i Iliya zaginęli na trzy dni.
  • 17 czerwca 2020 r. Boko Haram zaatakował społeczność Kautikari w Chibok LGA w stanie Borno, zabijając Yusufa Joela, 30, Musa Dawę, 25 i Jacoba Dawę, 35. Pięć kobiet i dziewcząt uprowadzonych przez EYN: Martha Yaga , 22, Mary Filibus, 13, Saratu Saidu, 22, Eli Augustine, 21, i Saratu Yaga, 20.
  • 22 czerwca 2020 r. Boko Haram po raz kolejny zaatakował społeczność Kautikari w Chibok LGA, zabijając Birę Bazam (48 lat) i Ba Maina Madu (62 lata); i uprowadzenie Laraby Bulamy, 20 lat, Hauwa Bulama, 18 lat, i Maryamu Yohanna, 15 lat.
  • Czerwiec zakończył się atakiem terrorystycznym na rolników w Nasarawo, Kautikari, Chibok LGA, w którym zginął 40-letni Zaramai Kubirvu.

źródło: csw.org.uk