Nigeria: ponad 13 milionów dzieci w wieku szkolnym nie uczęszcza do szkoły

ABUJA, NIGERIA – Badanie przeprowadzone przez Fundusz Narodów Zjednoczonych na rzecz Dzieci (UNICEF) wskazuje, że populacja dzieci pozaszkolnych w Nigerii wzrosła z 10,5 miliona do 13,2 miliona, co jest najwyższym poziomem na świecie. Większość tych dzieci mieszka w północnych stanach Nigerii: Borno, Yobe i Adamawa, gdzie niepewność Boko Haram zakłóciła działalność akademicką.

Nierównomierne paplaniny małych dzieci bawiących się na świeżym powietrzu są bardzo znajome. Chłopcy grają w piłkę nożną, a dziewczyny skaczą.

Większość dzieci nie chodzi do szkoły, a niektóre nigdy nie chodziły do ​​szkoły.

Shikaan i jej czworo dzieci uciekli przed atakiem Boko Haram w Borno w 2015 roku, aby osiedlić się w Abudży.

Ale stać ją tylko na wysłanie dwóch z nich do szkoły. Pozostali dwaj pomagają jej w domu przy gotowaniu i sprzątaniu.

Bright Shikaan ma jedenaście lat i nigdy nie chodziła do szkoły, ale mówi, że chce zostać lekarzem.

„Chcę zostać lekarzem w przyszłości” – mówi Bright – „Ale teraz nie idę do szkoły, nie wiem, jak zostanę lekarzem”.

Według Funduszu Narodów Zjednoczonych na rzecz Dzieci, UNICEF, ponad 13 milionów dzieci, takich jak Bright w Nigerii, nie chodzi do szkoły.

Większość z nich znajduje się w północnych stanach Nigerii: Borno, Yobe i Adamawa, gdzie Boko Haram od 2009 roku prowadzi kampanię przeciwko zachodniej edukacji.

Grupa uprowadziła 110 uczennic ze szkoły w Dapchi w stanie Yobe w lutym tego roku, ale po miesiącu odesłała dziewczęta i ostrzegła rodziców, aby nigdy nie zabierali dzieci do szkoły.

Psycholog edukacyjny Mayowa Adegbile wyjaśnia, że ​​rosnąca liczba dzieci nieletnich w Nigerii niekorzystnie wpływa na wzrost gospodarczy.

„Sześćdziesiąt procent tej populacji to tylko dziewczynki i wiesz, że kiedy przynosisz ją z powrotem do domu, każda dziewczyna staje się matką lub kobietą, która z kolei opiekuje się innymi dziećmi. A dla kobiety, która chodzi do szkoły, jest efekt, ekonomiczny efekt falowania. Kiedy idzie do szkoły, ma wykształcenie, dostaje pracę, nawet jeśli nie ma pracy … nawet jeśli to tylko podstawowa szkoła średnia, potrafi porozumiewać się z podstawami języka angielskiego i matematyki – powiedział Adegbile.

Boko Haram jest głównym czynnikiem przyczyniającym się do wzrostu liczby dzieci pozaszkolnych w Nigerii, ale nie jedynym. Niektóre wierzenia i praktyki kulturowe również odgrywają znaczącą rolę.

Wydatki budżetowe Nigerii na edukację nie wystarczą, aby zniwelować pogłębiającą się lukę – tylko siedem procent z 24 miliardów dolarów budżetu Nigerii w 2018 roku jest przeznaczone na edukację.

Jak dotąd wydaje się, że nie ma nowej polityki zwiększającej wydatki na edukację.

źródło: voanews.com