„Nigeria: Pole śmierci bezbronnych chrześcijan”- zabito 33 osoby, spalono dziesiątki domów

Według doniesień uzbrojeni pasterze Fulani przeprowadzili serię ataków podczas 24-godzinnej godziny policyjnej na przeważnie chrześcijańskim obszarze w stanie Kaduna w Nigerii, zabijając około 33 osób i spalając dziesiątki domów.

Podczas gdy policja twierdzi, że strzelcy Fulani zabili 21 mieszkańców wioski, lokalni przywódcy społeczności oszacowali liczbę ofiar śmiertelnych na 33 w atakach na pięć wiosek, według AFP .

Ataki miały miejsce w siedzibie władz Atyap w obszarze samorządu lokalnego Zangon Kataf w środę i czwartek, według brytyjskiej organizacji Christian Solidarity Worldwide , która twierdzi, że uzbrojeni mężczyźni podróżujący ciężarówkami zabili sześć osób i spalili 20 domów w wiosce Apiashyim, a siedmioeo ludzi zabili  w wiosce Kibori.

Miejscowi donosili o ataku, który wciąż trwał w Apiashyim, ale personel przybył dopiero po zakończeniu ataku, powiedział ocalały lokalnym mediom .

Następnie mężczyźni Fulani zaatakowali społeczność Atakmawei, zabijając 12 osób i spalając 10 domów. Później zabili trzy osoby we wsi Apyiako i pięć we wsi Magamiya, spalając kilka domów w obu lokalizacjach, powiedział CSW.

Ciężarówka przypominająca opancerzony pojazd wojskowy i wojskowe motocykle wjechała na plac w wiosce Apyiako w trakcie ataku, ale nie podjęto żadnej próby powstrzymania zniszczenia, według ocalałych, poinformował CSW.

Pasterze Fulani rutynowo atakują głównie chrześcijańskie społeczności rolnicze w środkowym pasie Nigerii. Podczas gdy niektórzy uważają, że koczowniczy pasterze przypuszczają ataki, szukając pastwisk, radykałowie są znani z atakowania chrześcijańskich wiosek w podobny sposób, jak grupa terrorystyczna Boko Haram, która terroryzuje północne regiony kraju.

„Fakt, że te ataki są kontynuowane, jest potępiającym aktem oskarżenia wobec decyzji gubernatora el Rufai o przedłużeniu czasu trwania i zakresu 24-godzinnej godziny policyjnej, która ewidentnie się nie powiodła” – powiedział dyrektor generalny CSW Mervyn Thomas. „Zamiast chronić wieśniaków, godzina policyjna nie tylko naraża ich na niedostatki, ale także sprawia, że ​​stają się celami dla milicji, która nadal atakuje w dowolnym momencie.

„Niepokojące zarzuty ocalałych, dotyczące niemożności interwencji personelu ochrony w toczącej się przemocy i zatrzymania sprawców, wymagają szybkiej, przejrzystej i niezależnej weryfikacji”.

W  specjalnym raporcie zatytułowanym „Nigeria: Pole śmierci bezbronnych chrześcijan”, opublikowanym na początku tego roku, pozarządowa organizacja International Society for Civil Liberties and Rule of Law z Anambry oszacowała, że ​​od 2015 roku w Nigerii zginęło około 11 500 chrześcijan, zamordowanych przez  Fulani, Boko Haram i bandytów.

Nigeria została dodana do „specjalnej listy obserwacyjnej” Departamentu Stanu USA krajów, które dopuszczają się lub tolerują poważne naruszenia wolności religijnej i  zajmuje  12 miejsce na liście Open Doors USA najgorszych krajów na świecie pod względem prześladowań chrześcijan.

źródło: christianpost.com