Nigeria: pastor zastrzelony z zimną krwią przez bandytów Fulani

Nigeryjski pastor, już ranny w ataku Fulani, został kilkakrotnie postrzelony przez bandytów, gdy próbował ostrzec swoją chrześcijańską społeczność Adara w stanie Kaduna o zbliżającym się nalocie w niedzielę 6 września.

Pastor Alubara Audu usłyszał głosy w pobliżu swojego domu o 2 w nocy i próbował podnieść alarm na mieszkańców wioski Buda, obszaru samorządu lokalnego Kajuru. Kiedy uciekali, pastor został postrzelony i upadł na ziemię.

Pomimo ran pastor nadal krzyczał do innych mieszkańców wioski, aby uciekli, dopóki strzelcy nie strzelili do niego kilka razy z bliskiej odległości.

„On też próbował biec, ale z powodu rany nie mógł daleko biec” – powiedział brat pastora Alubary, Umar. „Wkrótce go dopadli i kilka razy do niego strzelali” – dodał.

45-letni pastor Alubara zostawia wdowę, Aminę, dwóch synów i dwie córki.

Dwóch innych wieśniaków zabitych w ataku to ojciec czworga dzieci Adamu Tata (40 lat) i Ishaku Peter (37 lat), który zostawia pięcioro dzieci.

Dwóch chrześcijan, 25-letnia Sani Peter i 20-letnia Esther Sani Peter, zostali uprowadzeni przez bojowników.

Mniej więcej w tym samym czasie bojownicy Fulani uprowadzili pięć osób z sąsiedniego Kemara Rimi w dzielnicy Buda. Do niewoli trafili: Ojo Aminu, 35, Danfulani Makaranta, 37, Namiji Gwamna, 36, Ali Musa, 36, i Grace Mathew, 16.

Chrześcijanie z plemienia Adara, jednej z największych grup etnicznych w stanie Kaduna, w środkowym pasie Nigerii, w ostatnich latach byli ofiarami porwań, rabunków i morderczych ataków, głównie ze strony muzułmańskiej większości Hausa-Fulani. Co najmniej 12 480 członków Adary, którzy stanowią około 2/3 chrześcijan i około 7% muzułmanów, zostało zmuszonych do opuszczenia swoich domów z powodu przemocy.

źródło: barnabasfund.org