Nigeria (MNN) – Nigeryjski pastor i jego ciężarna żona zostali pochowani w piątek , pozostawiając ośmioro dzieci w wieku od jednego do 19 lat. Jest to najnowsza seria nawałnic przemocy etnicznej i religijnej przytłaczającej Nigerię. Więcej nagłówków o Nigerii tutaj.

„To frustrujące” – mówi Todd Nettleton z Voice of the Martyrs USA .

„Wydaje się, że rządowi Nigerii brakuje woli lub możliwości przejęcia kontroli nad tego rodzaju atakami i powstrzymania ich”.

Rozlew krwi jest obecnie coraz bardziej powszechny w Nigerii. Wrogość między ludnością chrześcijańską i muzułmańską skutecznie podzieliła kraj na dwie części. Na początku tego roku liczba przesiedleńców wewnętrznych w Nigerii przekroczyła dwa miliony.

„Po raz kolejny widzimy chrześcijan będących celem”, mówi Nettleton.

Nigeryjscy chrześcijanie zginęli podczas uprawy

Jak opisano tutaj na profilu pastora Emmanuela Saba Bileya na LinkedIn, nigeryjski przywódca kościoła rozwijał swoją edukację teologiczną w Calvin Theological Seminary w Grand Rapids, Michigan.

Dało mi to środowisko, które było spokojne i dysponowało dobrymi zasobami, dzięki czemu mogłem skoncentrować się na swoich studiach” – stwierdził pastor Bileya w tym artykule z 2015 roku .

W niedawnym liście do kohort nigeryjskich prezydent Seminarium Teologicznego Calvina Jul Medenblik napisał o swoich relacjach z Bileyą:

Pamiętam nasze kontakty jako takie, które zawsze emanowały jego uznaniem, radością i wiernością. Jak zapewne wiecie z artykułu Banner (czasopismo kościelne CRCNA) , był tak wdzięczny za swój czas w Seminarium Calvin, że podjął się czyszczenia okien jako namacalny wyraz jego uznania. W rezultacie nigdy więcej nie przejdę przez żadne z tych okien, nie pamiętając o pastorze Emmanuelu, Julianie i ich dzieciach.

Okna pomagają nam widzieć i zapewniają sposób widzenia i widzenia poza ścianami budynku. Pastor Emmanuel pomógł nam zobaczyć poza murami Seminarium Calvina, aby zobaczyć i usłyszeć o jego posłudze w Nigerii. Nawet gdy on, jego kościół i rodzina stanęli przed poważnymi wyzwaniami, zawsze wyrażał głęboką wiarę w to, że Bóg powołał go do pełnego życia przed Jego obliczem i bycia narzędziem pojednania.

Po ukończeniu studiów w 2014 r. Pastor Bileya wrócił do domu, aby szkolić pastorów i przywódców kościołów. Później rozpoczął naukę na odległość w Institute for Worship Studies lub IWS.

Wielebny Bileya był świętym pastorem w Chrześcijańskim Reformowanym Kościele w Nigerii. Urodzony w Boże Narodzenie 1968 roku, jego rodzina nadała mu imię Emmanuel, „Bóg z nami”. Wszystkim członkom społeczności IWS, którzy zostali pobłogosławieni spotkaniem z Emmanuelem, dzieleniem się z nim zajęciami lub posiłkiem obok niego, można szczerze powiedzieć, że „Bóg z nami” był dla niego trafny. Pokora i łagodność Emmanuela, jego dobroć i współczucie oraz jego miłość do Słowa Bożego i ludu Bożego przemawiały do ​​całej wielkiej miłości Boga w Jego Synu, Jezusie Chrystusie.

Miłość do Pana i jego wspólnoty naraziła Bileyę i jego żonę na śmierć w zeszłym tygodniu.

Konflikt plemienny spustoszył wioskę pastora Bilei i szerszą społeczność przez kilka ostatnich tygodni. Większość ludzi uciekła dla bezpieczeństwa, ale Bileya pozostała w tyle, „ modląc się i licząc na przywrócenie pokoju i ochrony miasta i kościoła przez Boga ”.

Jak opisano na stronie pamięci, pastor Bileya i jego żona wysłali  ośmioro swoich dzieci do bezpiecznego miejsca na kilka dni przed atakiem i zamordowaniem pary.

W poniedziałek, 1 czerwca: „Ten pastor i jego żona byli na polu, pracując nad uprawami, [kiedy] zostali zaatakowani i oboje zostali zabici”, mówi Nettleton. „Była wtedy w ciąży, więc ich nienarodzone dziecko również zginęło w tym ataku”.

źródło: mnnonline.org

Obraz w nagłówku przedstawia Emmanuela Sabę Bileya i jego żonę Julianę. Zdjęcie dzięki uprzejmości IWS.

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”

br. Waldemar Skworcz-Bednarski

Jedna myśl na temat “Nigeria: Pastor Emmanuel Saba Bileya i jego ciężarna żona zamordowani za wiarę w Jezusa