Nigeria: Ostatnie miesiące to już 766 ofiar związanych z terrorem Boko Haram i Fulani

W Nigerii trwają prześladowania

06.01.2020 Washington, DC (International Christian Concern)

W pierwszych miesiącach 2020 r. Rząd Nigerii niewiele zrobił, aby chronić mniejszości religijne zamieszkujące ten kraj. Fala przemocy, zabójstw i uprowadzeń spowodowanych przez grupy bojowników na północnym wschodzie i w pasie środkowym nadal pustoszy kraj.

W ciągu ostatnich trzech miesięcy byliśmy świadkami co najmniej 766 zgonów związanych z terrorem lub działaniami bojowników. Chrześcijańscy farmerzy stanowią większość śmiertelnych ofiar wśród ludności cywilnej, a sprawcami są bojownicy Boko Haram i radykalni bojownicy Fulani.

Ponad 100 członków nigeryjskich sił wojskowych i policyjnych zginęło w sumie 130 incydentach z udziałem Boko Haram. 4 zginęło w 70 incydentach z udziałem bojowników Fulani.

Pomimo dużej liczby i różnorodnych źródeł tych ataków rząd zajmuje się tylko Boko Haram i nadal przymyka oko na terrorystyczną  agresję Fulani. Wskazuje na to liczba starć między grupami wojskowymi i bojownikami. Rząd Nigerii twierdzi, że te ataki nie są motywowane religijnie, ale fakty pokazują coś przeciwnego.

Uważa się, że w pierwszym kwartale 2020 r. Bojownicy Fulani wszczęli co najmniej 70 ataków na chrześcijan i chrześcijańskie wioski w środkowej Nigerii. Ich ataki rozprzestrzeniły się na prawie 20 stanów w Nigerii i dotknęły miliony ludzi.

Ponadto spośród 9 stanów północnych, które wprowadziły pełne prawo szariatu, tylko 4 ataki miały miejsce z bojownikami Fulani. Z 3 stanów, które mają częściowy szariat, 2 z nich doznały wielu ataków, z których wszystkie miały miejsce w przeważającej mierze w chrześcijańskich wioskach. Według Międzynarodowego Towarzystwa Wolności Obywatelskich i Praworządności (Między społeczności) co najmniej 1 500 kościołów zostało zniszczonych przez bojowników Fulani w ciągu ostatnich 57 miesięcy.

W raporcie rocznym za 2020 r. USCIRF oficjalnie wskazało Nigerię jako „kraj szczególnego zainteresowania”.

Rząd USA musi działać szybko, ponieważ problem w Nigerii może się nasilić, dotykając większy region Afryki Zachodniej i całą Afrykę Subsaharyjską. ICC uważa, że ​​reakcja USA na postępowanie z Nigerią ma ogromny potencjał w zakresie ograniczenia nie tylko obecnej przemocy w Nigerii, ale także możliwej przyszłej przemocy w większym regionie.

USA powinny zrestrukturyzować kanały pomocy. Zamiast udzielać 100% pomocy rządowi nigeryjskiemu, który kieruje większość pomocy do północno-wschodniej Nigerii, Stany Zjednoczone powinny współpracować z organizacjami o szczególnym interesie w całym regionie. Przeprowadzając kompleksową analizę dystrybucji pomocy w USA, Stany Zjednoczone mogą zapewnić maksymalną skuteczność wypłaty pomocy.

USA muszą zrozumieć i przekazać prawdziwą naturę przemocy w Nigerii. Badając sytuację w Nigerii, rząd USA musi upewnić się, że wszystkie regiony kraju są badane w celu usunięcia wszelkich wprowadzających w błąd narracji. Należy przeprowadzić kompleksowe badanie przemocy popełnianej zarówno przez bojowników Boko Haram, jak i Fulani. Dwustronne studium kongresowe na ten temat pomogłoby w osiągnięciu tego celu i poinformowałoby USA o reakcji na sytuację w Nigerii, podobnie jak powołanie specjalnej komisji do bieżącego monitorowania sytuacji.

Aby naprawdę wywrzeć wpływ na region, USA muszą strategicznie zaplanować, w jaki sposób działania mogą wpłynąć na większy region wokół Nigerii, gdzie ich zasoby mogą być skutecznie wykorzystane, i naprawdę zrozumieć przemoc, jaka ma miejsce w tym kraju. Zajmując się tymi wszystkimi czynnikami, USA mogą być wielką pomocą w walce z niesprawiedliwościami, z jakimi regularnie spotykają się obywatele Nigerii.

Akshaya James – jest letnim stażystą w International Christian Concern i absolwentką Southeastern University, gdzie studiowała International Business.

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”
br. Waldemar Skworcz-Bednarski