Nigeria: „Mój wujek został postrzelony w plecy, spalili jego dom i został zarżnięty jak kozioł”

(CNN)Daniel Bala wracał do domu z kościoła w piątek wczesnym wieczorem. Właśnie uczęszczał na próbę chóru i nie mógł się doczekać powrotu do domu do swojej żony i noworodka, który miał zaledwie dwa dni.

Nagle rozległy się strzały i 49-letni Bala został zmuszony do ukrycia się na pobliskiej farmie ignamu, gdzie ukrył się za grzbietem przed napastnikami. Był to drugi atak na społeczność.
Elias Manza, przewodniczący lokalnego samorządu Zango Kataf w stanie Kaduna, powiedział CNN, że region ten był celem co najmniej trzech oddzielnych ataków w ciągu ostatniego miesiąca, w wyniku których zginęło co najmniej 27 osób.
„Strzały pochodziły z czterech różnych miejsc”, Bala wspomina incydent, który wydarzył się w wiosce Zikpak, na wpół miejskiej wiosce rolniczej w południowej Kadunie w Nigerii.
„Wszyscy w społeczności biegali na farmy i do lasu. Widziałem dwóch strzelców, wszyscy byli ubrani na czarno” – powiedział Bala, rolnik w rozmowie z CNN. Powiedział, że żona Bali, która urodziła dziecko zaledwie dwa dni wcześniej, pobiegła z dzieckiem do lasu, aby było bezpieczne.

Strzał w plecy

W ataku Zikpak 24 lipca w sumie zginęło 10 osób. Najmłodszą ofiarą był 5-letni chłopiec imieniem Joel Cephas, podali urzędnicy. Jednym z tych, którzy zginęli w piątkowym ataku, był wujek Bala, Luka Takum, który, jak mówi, został postrzelony w plecy, gdy uciekał przed napastnikami. Był emerytowanym pracownikiem kolei, popularnie znanym jako Baba Odiyaga. „Spalili jego dom i został zarżnięty jak kozioł” – powiedział Bala.

zdjęcie: Spalony pojazd należący do jednej z ofiar ataku 24 lipca na społeczność Zikpak w północnej Nigerii.

Inną ofiarą była 65-letnia kobieta, znana jako Cecelia Auta, nauczycielka, która została zabita wraz ze swoim kuzynem Didamem Amadi, emerytowanym żołnierzem i ojcem wybitnego lokalnego muzyka Joela Amadiego.
„Najpierw strzelili mojemu ojcu w plecy, a potem jeszcze trzy razy w głowę, zabójcy zakładali (wojskowy) kamuflaż, spędzili więcej niż dwie godziny w wiosce” – powiedział Amadi CNN.

Masowe pochówki

Zorganizowano masowe pogrzeby ofiar, które od stycznia tego roku dołączają do dziesiątek osób zabitych w atakach w tym północno-zachodnim regionie Nigerii. Według organizacji broniącej praw człowieka Christian Solidarity Worldwide (CSW), która ma swoją bazę w Kadunie, ataki opanowały region od stycznia i spowodowały wysiedlenie setek mieszkańców. Według CSW napastnicy usiłowali spalić miejscowy kościół, ale nie udało się to, ponieważ płomienie zostały ugaszone przez padający deszcz.
źródło: CNN

zdjęcie: Didam Amadi, jedna z ofiar ataku 24 lipca na społeczność Zikpak w północnej Nigerii.