Nigeria: mieszkańcy południowej Kaduny stawiają czoła zagrożeniom i zabójstwom

POŁUDNIOWA KADUNA – Po serii zabójstw w południowym stanie Kaduna w Nigerii, chrześcijańscy mieszkańcy, zdenerwowani brakiem bezpieczeństwa w swoich wioskach, zaczęli przeciwstawiać się muzułmańskim napastnikom, zakładając własne patrole. Lekko wyszkoleni strażnicy, uzbrojeni w gwizdki i kije, obsługują strategiczne punkty, aby obserwować i ogłaszać wszelkie nietypowe ruchy w swoich społecznościach.

Dzierżąc lokalnie wytwarzaną broń i kije, około 30 mężczyzn w wiosce Kurmin Masara w południowej części Kaduna intonuje gniewnie, maszerując od domu do domu na patrolu.

Wyrażają gniew z powodu niedawnych zabójstw popełnionych przez podejrzanych muzułmańskich napastników i narażają życie na niebezpieczeństwo, aby bronić swojej społeczności od czasu ataku na nią 6 sierpnia.

Augustine Waisiza jest głową młodzieży wiejskiej. Zwraca się do mężczyzn, zanim rozejdą się na swoje stanowiska, aby czuwać.

„Nie jesteśmy zadowoleni z tego, co dzieje się w naszej społeczności” – powiedział. „Ci ludzie mogą cię zabić jak zwierzę. Rząd wie o tym i milczy” – mówi ”.

To normalne, że mieszkańcy wioski patrolują wioskę. Ale oprócz patrolu w wiosce panuje niezwykła cisza. Działalność rolnicza została wstrzymana, a wszystkie rynki pozostają zamknięte.

Dwudziestosiedmioletni Yakubu Nuhu, miejscowy strażnik wioski, zdołał zapewnić swojej rodzinie schronienie w noc ataku. Następnie wrócił, aby połączyć siły z innymi ludźmi, aby chronić wioskę przed napastnikami.

Martwi go jednak, że mają przewagę liczebną, nie mają szkolenia i władają mniej wyrafinowaną bronią.

„To szczęście, że udało mi się uniknąć ataku tej nocy. Dlatego dołączyłem do grupy, aby chronić naszą wioskę” – powiedział.

Dziesiątki ludzi zginęło w wioskach w południowej Kadunie w niedawnym powstaniu etniczno-religijnym, które rozpoczęło się na początku lipca.

Władze Nigerii zareagowały na zabójstwa, zwiększając bezpieczeństwo w dotkniętych miejscach.

Ale protestujący, którzy maszerowali w Abudży, Kadunie i Lagos, domagając się zaprzestania przemocy, oskarżają również oficjalnych funkcjonariuszy ochrony o sabotaż i mówią, że chcą ich wycofania ze swoich wiosek.

źródło: voanews.com