Nigeria: Kobiety protestują przeciwko zabójstwom w społecznościach południowej Kaduny

Setki kobiet ze społeczności w południowej części stanu Kaduna protestowały 23.07.2020 przeciwko zabójstwom w ich społecznościach.

Protestujące kobiety wezwały rząd do wyłapania sprawców „nieludzkiego czynu” i postawienia ich przed wymiarem sprawiedliwości.

W ciągu ostatnich trzech dni nie mniej niż 39 osób zostało zabitych przez podejrzanych pasterzy w trzech społecznościach w Zangon Kataf, Kaura i Kauru Local Government Areas.

W zeszłą niedzielę około godziny 22:00 bandyci najechali wioskę Kukum-Daji w Kaura LGA. i otwórz ogień do wieśniaków, głównie młodych ludzi, którzy świętowali wesele, zabijając 24 osoby, a 22 inne były ciężko ranne.

Kolejny atak miał miejsce w ubiegły poniedziałek w Górze, Zangon Kataf LGA, gdzie zginęło 10 osób, podczas gdy w ubiegłą środę zginęło pięć osób w ataku na społeczność Kizachi, Kauru LGA.Zangon Kataf i Kauru LGA.

Protestujące kobiety, z których większość była ubrana na czarno, podczas gdy inne były półnagie, potępiły zabójstwa i bezsensowne niszczenie ich mienia przez najeźdźców, a także niepowodzenie państwa i rządów federalnych w powstrzymaniu zabójstw.

Kobiety również obficie płakały z powodu zabójstw, gdy maszerowały do ​​pałacu Agwam Atyap (tradycyjnego władcy ludu Atyap), aby wyrazić swój gniew z powodu masakr.

Kobiety lamentowały, że ich społeczności nie są już bezpieczne. Jak mówiły:  „Nasze społeczności są oblężone przez pasterzy, a nasz rząd nie robi nic, aby nas chronić. „Nasi mężowie, dzieci i krewni są codziennie mordowani jak barany, a ten rząd tylko patrzy. Nasze życie nie ma znaczenia dla tego rządu. „Nie możemy chodzić na nasze farmy, nie możemy iść na targi i nie jesteśmy bezpieczni nawet w naszych domach. Więc dokąd biegniemy? ”

Kobiety lamentowały, że stały się uchodźcami na swojej ziemi, mówiąc, że wielu mieszkańców wioski przenosi się do obozów dla osób wewnętrznie przesiedlonych ze względów bezpieczeństwa.

Zaapelowali do rządu, aby wywiązał się ze swojej odpowiedzialności, chroniąc życie i majątek wszystkich Nigeryjczyków.

Kobiety wezwały także społeczność międzynarodową do interwencji w powstrzymaniu zabójstw.

źródło: thisdaylive.com