Nigeria: kobiety i dziewczęta przesiedlone przez Boko Haram, maltretowane i gwałcone w obozach

Gwałty i związana z nimi przemoc seksualna zdarzają się codziennie w wielu częściach Nigerii. Ale jest bardziej rozpowszechniony w środowiskach, w których brakuje struktur potrzebnych do ochrony ofiar. Miejsca takie jak obozy dla osób przesiedlonych przez Boko Haram lub inne rodzaje konfliktów sprawiają, że kobieta-dziecko jest szczególnie narażona na gwałt.

W ostatnich latach narastały obawy dotyczące gwałtownego wzrostu liczby gwałtów i związanej z tym przemocy seksualnej wśród kobiet osadzonych w obozach dla osób wewnętrznie przesiedlonych (IDP), a także mieszkających poza obozami.

Nastolatki i nieletnie dziewczęta są codziennie maltretowane, ale ocaleni i ich rodziny rzadko się wypowiadają. Zamiast tego społeczeństwo, w którym żyją, naciska na ocalałe, aby nie wnosiły oskarżenia, albo rodzice woleliby raczej milczeć, aby „chronić godność” dorastającej dziewczynki. Wielu zamiast tego szukałoby sprawiedliwości u Boga, ponieważ nie było ich stać na proces sądowy. W związku z tym większość takich przypadków umiera na komisariacie.

16-letnia Fatima jest matką jednorocznego syna. Miała zaledwie 14 lat, kiedy została zgwałcona i zaszła w ciążę. Nawet w wieku 16 lat jest jeszcze za mała, by karmić dziecko.

Kiedy rozmawiała z reporterką PREMIUM TIMES, jej syn usiadł na jej kolanach. Z trudem trzymała  Adamu, który podskakiwał i chichotał, gdy pieścił twarz swojej małej matki i próbował zdjąć zasłonę zakrywającą jej głowę.

„Nie wiem, gdzie jest obecnie jego ojciec; Nie widziałam go od ponad dwóch lat – powiedziała ze smutną twarzą spuszczoną w dół.

„Muhammadu jest ojcem Adamu, ale nie jest moim mężem – nigdy nie może być moim mężem, ponieważ mnie zgwałcił.

„On nie tylko mnie zgwałcił; poprosił również czterech swoich przyjaciół, aby rozebrali mnie do naga, trzymali mnie za ręce i nogi, podczas gdy on narzucał się na mnie i zbezczeszczał – powiedziała ze łzami w oczach.

Nie jest obcy

Muhammadu, młody człowiek, którego nazwiska Fatima nie zna, nie był jej obcy. Byli to przesiedleńcy wewnętrzni z Bamy, jednego z obszarów samorządowych najbardziej dotkniętych powstaniem Boko Haram. Kiedy około cztery lata temu zbrojna islamska milicja siała terror na różne społeczności, całe miasto Bama, które jest siedzibą władz lokalnych Bamy, i okoliczne społeczności zostały splądrowane. Mieszkańcy uciekli do Maiduguri, stolicy stanu.

Większość osób wewnętrznie przesiedlonych, którzy przeżyli rzeź w Boko Haram w 2016 roku, schroniło się w obozach dla przesiedleńców wewnętrznych Bakasi 1 i Bakasi 2 na obrzeżach Maiduguri wzdłuż drogi Bama. To w obozie dla osób wewnętrznie przesiedlonych Muhammadu poznał Fatimę, sierotę, której rodzice zginęli w ataku Boko Haram. Mieszkała z ciotką ze strony matki w Bakasi Camp, kiedy Muhammadu zaczął ją kochać.

„Odkąd miałam 14 lat, mówił, że chce się ze mną ożenić. Nabrałam do niego sympatii i później zostaliśmy przyjaciółmi – powiedziała.

Fatima każdego wieczoru, pomimo swojego wieku, szybko kończyła swoje obowiązki, brała kąpiel, malowała się i czekała, aż Mahomet czaił się za ciemnym rogiem ich domu.

Zachowując dystans, romantycznie rozmawiali o swojej przyszłości jako małżonków. Czasami Muhammadu przynosił jej drobne upominki, takie jak pieczone mięso, słodycze i inne przekąski. Czasami dawał jej trochę pieniędzy.

„Chciał się ze mną ożenić, a ja nie mogłam się doczekać zostania jego żoną” – powiedziała.

Zgodnie z tradycją nie będzie relacji seksualnych, dopóki nie zapłaci jej posagu.

„Kiedy Mahomet ujawnił swój zamiar mojej cioci i jej mężowi, moja ciotka powiedziała, że ​​to się nigdy nie wydarzy. Kiedy krewni Muhammadu przyszli do męża mojej ciotki, aby poprosić o moją rękę w związku małżeńskim, mąż powiedział im, że nie ma nic do powiedzenia w takich sprawach, że moja ciotka, jego żona, powinna być osobą, z którą należy się skonsultować.

„Kiedy zwrócili się z tą sprawą do mojej ciotki, powiedziała im bez ogródek, że nie odda swojej córki osobie Kanuri – bo czuła, że ​​ci, którzy zabili moich rodziców, to Kanuris.

„Ale Mahomet wciąż wysyłał emisariuszy, by prosili o moje ręce w związku małżeńskim, a moja ciotka ciągle im odmawiała.

„Tak więc po trzeciej próbie Mahomet rozgniewał się i zmobilizował kilku chłopców do wrzucania kamieni do naszego mieszkania w proteście przeciwko moim opiekunom, którzy nie pozwolili mu się ze mną ożenić.

„Kilka dni później słyszałam, że niektórzy z jego przyjaciół zagrozili, że nie oszczędzi mnie. Zagroził, że albo mnie pobije, albo uprowadzi. Z tego powodu przestraszyłam się. Musiałam przestać wychodzić z naszego domu.

„Ale pewnego wieczoru, kiedy odważyłam się przynieść wodę mojej cioci, zaatakował mnie Muhammadu. Nigdy nie wiedziałem, że monitorował mnie.

„Muhammadu i niektórzy z jego przyjaciół złapali mnie i zaciągnęli w ciemne miejsce, a on rzucił się na mnie, podczas gdy inni trzymali mnie za ręce i nogi.

„Po zgwałceniu mnie wszyscy zostawili mnie płaczącą na podłodze i uciekli. Kilka dni później Muhammadu zadzwonił do mnie i powiedział, że wiedział, że coś we mnie zostawił i że nie ważne jak długo to zajmie, wraca po to, co do niego należy.

– Powiedział, że uciekł do Lagos. Kilka miesięcy później odkryłam, że jestem w ciąży ”.

Fatima powiedziała, że ​​jej miłość i uczucie zniknęły w momencie, gdy przyjaciele Muhammadu zaczęli ją ciągnąć, zrywając z niej ubrania.

źródło: premiumtimesng.com

Sudan: bp Kussala-bez wsparcia materialnego nie przetrwamy. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!

Droga do niepodległości najmłodszego państwa świata była ciężka i krwawa, lecz po jej uzyskaniu życie mieszkańców Sudanu Południowego nie okazało się prostsze. Po dwóch latach wybuchła wojna domowa, która pochłonęła dziesiątki tysięcy ofiar. Zawarty niespełna 2 lata temu rozejm nie przyniósł pokoju, nadal trwają walki na tle politycznym i etnicznym, na skutek których najbardziej cierpi ludność cywilna. Ludzie tracą nadzieję na normalne życie w swoim kraju. Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie kryzysu epidemicznego może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.