Nigeria: Jeden ocalony po ostatnim ataku Boko Haram gdzie zamordowano 81 osób

Bojownicy uważani za sojuszników z islamskimi ekstremistycznymi grupami Boko Haram lub prowincją Islamskiego Państwa Afryki Zachodniej zaatakowali we wtorek w północno-wschodniej Nigerii społeczność koczowniczą, zabijając 81 osób.

Wideo pokazujące dziesiątki zwłok leżących w ziemi, gdy ludzie, nigeryjscy żołnierze i lokalna policja badają atak, zostało opublikowane na Twitterze 10 czerwca przez Abubakara Sadiqa Kurbe, który napisał:

„To nie są Zwierzęta, to istoty ludzkie zabite przez Boko Haram powstańcy w wiosce Gubio w gminie Borno. Prezydent @ MBuari, głosowano za ochroną życia i własności elektoratu, ci ludzie potrzebują twojej uwagi, oni też są ludźmi.

Na filmie widać jak mężczyzna, który trzyma AK-47, próbuje policzyć ciała rozłożone na dużym obszarze.

Oprócz zmasakrowanych 81 osób, 13 zostało rannych, a zwierzęta gospodarskie zabito i skradziono.

W oświadczeniu opublikowanym we wtorek rząd stanu Borno powiedział, że gubernator Babagana Umara Zulum poprosił nigeryjskie wojsko „o podjęcie ostatecznego ataku, który powinien położyć kres powstańcom na brzegu jeziora Czad”.

Gubernator opisał atak jako barbarzyński.

„W ubiegłym roku w Gajiram zabito mniej więcej taką samą liczbę ludzi, jak to się powtórzyło. To jest barbarzyństwo.”

Zulum odwiedził w środę wioskę Faduma Kolomdi w Gubio.

Jedyny ocalały z ataku powiedział Zulumowi, co się stało.

„Powstańcy w ciężarówkach z bronią i czołgach opancerzonych przybyli wczoraj około 10:00 rano (wtorek). Działali przez około sześć godzin i wyszli około 16:00. Zebrali nas i powiedzieli, że chcą nam wygłosić kazanie religijne. Niektórzy wieśniacy porzucili broń, łuk i strzały. Powstańcy udawali, że nie ma ich tu z powodu przemocy ”, powiedział ocalały.

„Nagle zaczęli strzelać do woli. Nawet dzieci i kobiety nie zostały oszczędzone, wiele zostało zastrzelonych z bliskiej odległości. Wiele zaczęło biec. W końcu wiele osób zostało zabitych. (My) zakopywaliśmy ludzi od godziny 22 wieczorem wieczorem do około 6:00 rano. Pochowaliśmy tutaj 49 zwłok, podczas gdy kolejne 32 zwłoki zostały zabrane przez rodziny z okolicznych wiosek. Powstańcy uprowadzili siedem osób, w tym przywódcę naszej wioski. Odeszli z 400 sztukami bydła. powiedziany.

Rząd powiedział, że mieszkaniec pobliskiej wioski również potwierdził relację ocalałego z ataku.

źródło: cbn.news

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”