Film przedstawiający gubernatora Kano, stan na dalekiej północy Nigerii, prowadzący nieletnią chrześcijańską dziewczynę poprzez akt zostania muzułmaninem w jego domu rządowym, wywołał oburzenie w mediach społecznościowych w Nigerii.

World Watch Monitor niezależnie potwierdziła, że ​​wideo jest autentyczne, a gubernator nie zaprzeczył temu, co pokazuje: prowadzi Becky, rozumianą przez WWM jako 14-16 lat, recytując islamską modlitwę „shahada”, kiedy ona akceptuje islam.

Lokalne źródło w Kano, pod warunkiem anonimowości, potwierdziło, że incydent miał miejsce niedawno i w budynku rządowym: WWM rozumie, że miało to miejsce w lutym lub marcu.

Jednak gubernator Umar Abdullahi Ganduje twierdzi teraz, że dwie pokazane dziewczyny były „pogańskie” (tj. Wywodzące się z tradycyjnych religii afrykańskich), nie wyjaśniając, dlaczego według niego może to usprawiedliwić jego działanie. I prosi dziewczynę – którą WWM wie z lokalnych źródeł, że pochodzi z chrześcijańskiej wioski w Kano – o zmianę imienia z Becky (skrót od Rebecca, biblijnego starotestamentowego imienia) na dowolne żeńskie imię muzułmańskie. Lokalne źródło zauważyło jednak, że gubernator nie „zmusił” nikogo do przejścia na islam, ale że to ludzie przychodzili do niego, aby się nawrócić.

Nigeryjska grupa o nazwie Christian Rights Agenda (CRA) potępiła „wymuszone i prowokujące nawrócenie” chrześcijańskich nieletnich dziewcząt przez gubernatora. W oświadczeniu tymczasowego dyrektora ds. Reklamy, Toma Chiamena, czytamy:

„Wydawanie środków państwowych na inspirowaną przez dżihad konwersję nieletnich chrześcijan za pomocą siły, sztuczek, zastraszania, gróźb i wszelkiego rodzaju zacofanych środków jest najbardziej irytującą zniewagą, którą rdzenni chrześcijanie z Kano zmuszeni są żyć pod rządami Ganduje”.

CRA opisała także warunki społeczno-ekonomiczne dla chrześcijan w szariackim państwie prawa.

„Rdzenni chrześcijanie Hausa w Kano zostali zniewoleni przez administrację Ganduje i pozbawiono ich praw i przywilejów jako obywateli. Jasnym przykładem jest odmowa stypendiów dla chrześcijańskich studentów studiujących w szkołach wyższych w stanie Kano i poza nim ”.

Grupa twierdzi, że wielu chrześcijanom z Hausa odmówiono również możliwości zatrudnienia i żyją w ciągłym strachu jako obywatele drugiej kategorii w państwie.

źródło: worldwatchmonitor.org