Nigeria: Fulani mordują 25 chrześcijańskich rolników, kobietę w ciąży i trzyletnie dziecko

Celem pasterzy jest terroryzowanie chrześcijan, aby uciekli z tego obszaru, uwalniając ich ziemię do użytku przez napastników i ich współpracowników. W międzyczasie, podobnie jak w przypadku prześladowań chrześcijan w Nigerii, rząd robi niewiele lub nic, aby powstrzymać tę działalność.

Organizacja Narodów Zjednoczonych i rządy wszystkich narodów, które są zaangażowane w przestrzeganie praw człowieka i wolności religijnej, już dawno powinny uczynić z trudnej sytuacji chrześcijan w Nigerii najwyższy priorytet.

Wcześniejsze relacje na temat prześladowań chrześcijan w Nigerii na stronie ChristianPersecution.com można znaleźć  tutaj .

„Herdsmen Kill Christians in Nigeria’s Nasarawa, Plateau States”, Morning Star News , 6 maja 2021 r .:

JOS, Nigeria (Morning Star News) – muzułmańscy pasterze Fulani zabili 12 chrześcijan w stanie Nasarawa i trzech innych w stanie Plateau w ostatniej połowie kwietnia, podały źródła.

W północno-środkowej Nigerii, stanie Nasarawa, pasterze zabili 12 chrześcijańskich rolników w Ajimaka w hrabstwie Doma, podczas ataków tam i 13 innych wiosek od 24 kwietnia do 29 kwietnia, powiedział Morning Star News przywódca obszaru Barnabas Zayol. Według chrześcijańskich przywódców ataki spowodowały przesiedlenie dziesiątek tysięcy ludzi.

Ocalały z ataku na wioskę Ajikama, Terlumun Tsekaa, powiedział, że pasterze przybyli około 2 nad ranem 24 kwietnia z bronią i maczetami i zabili jego żonę, która była w siódmym miesiącu ciąży, oraz 3-letnie dziecko.

„Było ponad 30 tych pasterzy, którzy nas zaatakowali i krzyczeli„ Allah akbar [Allah jest większy] ”, strzelając do nas i paląc nasze domy” – powiedział Tsekaa w Morning Star News. „Podpalili wszystkie domy we wsi. Zabili też całą pięcioosobową rodzinę ”.

W hrabstwie Doma pasterze zaatakowali także wioski Dooshima, Antsa, Dooka, Angwan Yara, Ikyayior, Targema, Tse Tor, Chia, Umurayi, Dooga, Gindan Rail i Ankoma; w hrabstwie Keana zaatakowali wioski Ategher, Avewua, Ugbele Aondokaa, Ikper, Gborgyo i Uluwa Kwananke, powiedział Zayol.

„Palili domy i bezkrytycznie zabijali każdego, kogo widzieli” – powiedział Zayol. „Wśród zabitych podczas ataków są dzieci i kobiety w ciąży”.

Ofiarami byli członkowie Uniwersalnego Kościoła Chrześcijańskiego Zreformowanego (NKST w Nigerii), kościoła rzymskokatolickiego, ewangelicko-reformowanego kościoła Chrystusa (ERCC) i kościoła ewangelickiego Winning All (ECWA), powiedział. Zidentyfikował zabitych jako Tsekaa Chiatyo, Kwaghdoo Tsekaa, Sewuese Tsekaa, Bobo Chiatyo, Aondosee Fidelis, Aboy, Igba Aduku, Iwueseter, Aseer, Kasehumba, William Katu i Aondowase Agbu.

Powołując się na dziewięć zabitych, policja potwierdziła ataki i powiedział, że personel został wysłany na ten obszar. Ramhan Nansel, rzecznik Komendy Policji Stanowej Nasarawa, powiedział w oświadczeniu, że funkcjonariusze otrzymali raport o ataku na Ajimakę około 6 rano 24 kwietnia.

„Po otrzymaniu informacji na miejsce zdarzenia rozlokowano wspólny zespół policji i personelu wojskowego, gdzie odzyskano dziewięć zwłok, każde z wieloma cięciami maczetami” – powiedział Nansel….

W sąsiednim stanie Plateau 25 kwietnia pasterze Fulani zabili jednego chrześcijanina, a drugiego zranili w Miango w hrabstwie Bassa, jak powiedział mieszkaniec regionu….

Tego samego dnia w Bokkos pasterze zabili przywódcę społeczności chrześcijańskiej Yakubu Dadel w wiosce Jwanshak w ataku na pogrzeb około 20:30, powiedział jego syn.

Ayuba Dadel powiedział, że jego ojciec zginął, gdy inni wieśniacy uciekali w pobliskie krzaki.

źródło: christianpersecution

Głód – wstydliwa historia XXI wieku

Mały chłopiec zabiera swojego niedożywionego braciszka do ośrodka żywienia terapeutycznego prowadzonego przez medyczną organizację charytatywną Medecins Sans Frontieres w Ajiep w Sudanie | REUTERS
Apelujemy o wsparcie dla mieszkańców Sudanu Południowego – w 6 regionach ogłoszono już klęskę głodu

Tylko 40% populacji ma dostęp do czystej wody pitnej. Inwestycje w tym obszarze mają kluczowe znaczenie dla poprawy zdrowia dzieci. Zanieczyszczona woda jest jedną z głównych przyczyn rozprzestrzeniania się chorób.

Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli. Z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci, jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia – uwrażliwia dr Wojciech Wilk, prezes Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej.

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W 6 regionach ogłoszono już klęskę głodu. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami ponieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Rekordowo wysoka liczba osób zagrożonych głodem w Sudanie Południowym. Przez konflikt zbrojny, powodzie i skutki pandemii w tym najmłodszym państwie Afryki 6,5 mln ludzi nie ma wystarczającej ilości jedzenia. Tponad połowa ludności!

(AP Photo / Farah Abdi Warsameh)

Problemy z dostępem do żywności w Sudanie Południowym trwają od czasu uzyskania niepodległości w 2011 r., ale nigdy wcześnie nie były tak ciężkie. Toczący się od 2013 r. konflikt zbrojny doprowadził do śmierci setek tysięcy osób, a miliony musiały uciekać, porzucając swoje domy i uprawy. Jednak zeszły rok był wyjątkowo dramatyczny, bo przez zmiany klimatu kraj spustoszyły niszczycielskie powodzie o niespotykanej wcześniej skali. Szacuje się, że przez żywioł ucierpiał ponad milion osób.

Fala niszczyła wszystko na swojej drodzezmuszając ludzi do ucieczki, zatapiając pola i zabijając zwierzęta gospodarskie. Stojąca woda przez wiele miesięcy uniemożliwiała produkowanie żywności i pogłębiała głód.

Sytuację dodatkowo pogorszyły skutki pandemii koronawirusaMasowe bezrobocie, przerwane łańcuchy dostaw, problemy z dostępnością żywności na rynku i wzrost jej cen sprawiły, że dla wielu osób zdobycie czegokolwiek do jedzenia stało się wręcz niemożliwe.

W Sudanie Południowym życie i zdrowie dwóch milionów osób zostało zagrożone. Nie możemy zostawić ich bez pomocy!

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”

Rachunek do wpłat w walucie zagranicznej