30.05.2020 Nigeria (The Christian Post)

W ubiegłym tygodniu co najmniej 20 osób zginęło w serii ataków na wioski rolnicze w stanie Kaduna w Nigerii. Krajowy prezydent Stowarzyszenia Rozwoju Adara ogłosił w zeszły piątek, że cztery dni ataków od 18 maja do 22 maja na kilka wiosek w rejonie samorządu Kajuru doprowadziły do ​​śmierci co najmniej 20 osób.

Adara jest w większości chrześcijańską grupą ludzi i jedeną z największych grup etnicznych w południowej Kaduna. Dodał także, że „od ostatniego piątkowego popołudnia zabito 20 osób, kilku innych zostało rannych lub zaginęło”, dodał szef Stowarzyszenia Rozwoju Adara.

Ataki bojowników Fulani na społeczności rolnicze w Kadunie nie są niczym nowym. W ubiegłym roku wiele osób zostało zabitych i wysiedlonych. W bogatych w rolnictwo środkowym pasie Nigerii ataki ze strony muzułmańskich społeczności pasterskich Fulani w ostatnich latach były ukierunkowane głównie na chrześcijańskie wioski rolnicze. W rezultacie  tysiące ludzi  zostało wysiedlonych z domów i z gospodarstw.

Alheri Magaji, mieszkaniec Kajuru, który przewodzi organizacji non-profit Resilient Aid and Dialogue Initiative, powiedział Christianowi, co następuje:„Nie zgłaszają ataków na Adarę” – twierdzi. „Skala IDP i ataków jest ogromna.”

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”
br. Waldemar Skworcz-Bednarski

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org .