Jak podaje International Christian Concern

13/07/2020 Nigeria

W sobotę 4 lipca podejrzani islamscy ekstremiści otworzyli ogień do helikoptera pomocy ONZ w północno-wschodniej Nigerii, zabijając dwóch cywilów. Ten atak jest eskalacją działań wojennych w regionie o długich problemach.

Prezydent Muhammadu Buhari obwinił o atak bojowników powiązanych z ekstremistyczną grupą Boko Haram. Prezydent ostrzegł w niedzielny wieczór, że  „nie obejdzie się bez poważnych konsekwencji. Ich coraz częstsze ataki (Boko Haram) na niewinnych cywilów, w tym pracowników humanitarnych ONZ, są częścią ich desperacji, aby udowodnić, że są silni, aby ukryć swoje malejące fortuny. ”

Bezpieczeństwo stanowi problem dla grup pomocowych działających w północno-wschodniej Nigerii, gdzie pracownicy humanitarni zostali porwani i zabici podczas trwającej dekadę rebelii Boko Haram. Nie było bezpośredniej odpowiedzialności za sobotni atak. Jednak niedługo po tym, jak odłamek Boko Haram ostrzegł cywilów, że będą celować do nich, jeśli pomogą grupom humanitarnym lub wojsku.

Edward Kallon, koordynator humanitarny ONZ w Nigerii, powiedział, że  „jedną z ofiar było 5-letnie dziecko. Członkowie załogi nie zostali ranni, a na pokładzie nie było pracowników pomocy, gdy pociski trafiły w helikopter w stanie Borno. ”

Chrześcijanie są często atakowani przez bojowników dżihadu. Chrześcijanie stanowią dużą część z 1,9 miliona ludzi w północno-wschodniej Nigerii przesiedlonych przez terrorystów.

Chrześcijanie doświadczają braku zasobów z powodu swojej wiary, co zwiększa prawdopodobieństwo głodu. Według Światowego Programu Żywnościowego ONZ w Nigerii 3 miliony ludzi boryka się z głodem.

ICC zapewnia obecnie co najmniej miesiąc pomocy żywnościowej podczas walki z COVID-19 rodzinom chrześcijańskim bez dostępu do bardzo potrzebnych zasobów do przeżycia.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org .