Muzułmańscy bojownicy Fulani zabili 9 osób, w tym czworo dzieci, podczas ataku 14 kwietnia na chrześcijańską wioskę Hura w stanie Plateau. Ocalali twierdzili, że bojownicy otoczyli wioskę około godziny 19, strzelając z broni i krzycząc „Allahu akbar!”

Oprócz zabicia dziewięciu osób, bojownicy spalili 21 domów na ziemię i uszkodzili siedem innych.

Następnego dnia po zakopaniu zmarłych mieszkańcy wsi przeszli 10 mil do sąsiedniej wioski, obawiając się dalszych ataków. Módlcie się za tych, którzy stracili członków rodziny i przyjaciół.

źródło: icommittopray.com , persecution.com

PRZEGLĄD:

Nigeria jest ostro podzielona wzdłuż linii religijnych z północą zdominowaną przez muzułmanów i południową większością chrześcijan. Ponad 80 milionów wyznających chrześcijan w najbardziej zaludnionym kraju w Afryce jest owocem zarówno pionierskiej pracy misyjnej, jak i powrotu uwolnionych niewolników, którzy przynieśli ze sobą ewangelię na kontynent z Europy po zniesieniu niewolnictwa w Anglii w 1833 roku.

Aktywność zagranicznych misjonarzy znacznie spadła w ciągu ostatnich 10 lat w wyniku pojawienia się islamskiej grupy bojowników Boko Haram.

Z siedzibą na północy Boko Haram jest powiązana z al-Kaidą, a także zjednoczyła się z samozwańczym Państwem Islamskim (ISIS). Chociaż wydaje się, że Boko Haram osłabł na północnym wschodzie, uważa się, że jest źródłem nasilających się ataków na chrześcijańskie wioski przez grupę bojowników pasterzy Fulani, plemię znanego z przestrzegania ścisłego islamu.

Atakowali chrześcijańskie wioski przez wiele lat, a w ciągu ostatnich dwóch lat popełnili więcej aktów ekstremalnej przemocy wobec chrześcijan niż jakakolwiek inna grupa na całym świecie.

Muzułmanie na północy chcą stworzyć oddzielny kraj rządzony przez szariat lub prawo islamskie, a ci ze środkowych stanów, tacy jak Kaduna, Plateau, Benue i Abudża, mają strategiczne znaczenie w bitwie. Grupy terrorystyczne chcą wypędzić chrześcijan z tych mieszanych państw i kontynuować naciski na naród islamski.

CO TO ZNACZY PODĄŻAĆ ZA CHRYSTUSEM W NIGERII:

Prawie wszyscy chrześcijanie w północno-wschodniej Nigerii stracili członków rodziny w wyniku ataków Boko Haram lub bojowników islamskich Fulani. Całe zbory zostały wysiedlone, a wielu pastorów zostało zmuszonych do opuszczenia regionu.

Aktywność w kościele wygląda znacznie inaczej niż 15 lat temu. Dzisiaj potrzeba wielkiej odwagi i wiary, aby otwarcie czcić Chrystusa i służyć Mu. Tysiące chrześcijan pozostaje w obozach przeznaczonych dla osób wewnętrznie przesiedlonych.

Niewiele szkół jest w stanie funkcjonować z powodu przemocy, rodziny martwią się edukacją swoich dzieci. Życie jest ciągłą walką, a w niektórych miejscach nawet znalezienie jedzenia jest trudne. Głód na północy jest wynikiem trwających działań dżihadystów: rolnicy nie pracują z powodu strachu przed atakiem.

DOSTĘP DO BIBLII:

Podczas gdy Biblie są obficie dostępne na południu, istnieje wielka potrzeba ich na północy. Wiele Biblii zostało zagubionych w atakach i w wyniku przesiedleń. Większość ludzi nie posiada Biblii.

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”
br. Waldemar Skworcz-Bednarski