Nigeria: Cztery kościoły spłonęły podczas ataku Fulani

02/18/2020 Washington DC (International Christian Concern)  International Christian Concern (ICC) dowiedział się, że bojownicy Fulani zaatakowali trzy chrześcijańskie wioski w Bokkos Local Government Area w stanie Plateau w Nigerii w dniach 26 i 27 stycznia. Podczas tego ataku, przynajmniej 32 osoby zginęły we wsiach Kwatas, Rubio i Marish. Oprócz 32 chrześcijan, którzy zostali zabici, spalono także cztery kościoły w tych społecznościach.

Te kościoły obejmują Kościół Baptystów Kauna i Kościół Chrystusa Narodów (COCIN) we wsi Rubio oraz Kościół COCIN i Kościół Anglikański w Marish. Chociaż inne struktury również zostały zniszczone, zniszczenie tych kościołów wykazuje szczególną nienawiść do chrześcijaństwa. Mimo to rząd nigeryjski nalega, aby nie było motywacji religijnej w atakach bojowników Fulani w całym regionie środkowego pasa Nigerii.

Oprócz kościołów co najmniej 65 związków spalono lub zrównano z ziemią w Rubio, a kolejne 45 związków w Marish. Dzięki temu 7500 osób nie ma domów, kościołów ani dostępu do jedzenia i pracy.

Po atakach, 20 zabitych otrzymało masowy pochówek 30 stycznia. Wzięły w nich udział setki osób, które je znały i kochały. Ubrani na czarno żałobnicy składający się głównie z kobiet, dzieci i osób starszych zgromadzili się w Luna Mortuary w mieście Bokkos, aby pożegnać się z bliskimi. Atak ten spowodował, że wiele dzieci nie miało rodziców i mocno obciążyło społeczności, by zapewnić tym, którzy nie mają nic.

Lider społeczności, John Akans, powiedział: „ Przeprowadzono masowy pochówek i pochowano 20 ciał; zgromadziły się kobiety i dzieci, które wkładają czarne ubrania. Społeczność Bokkos była w żałobnym nastroju . ”

Nathan Johnson, regionalny dyrektor ICC w Afryce, powiedział: „Tego rodzaju ataki na chrześcijan w Nigerii są tak powszechne, że światu łatwo jest przymknąć oko. Niewiele zależy na tym, aby codziennie zabijano ludzi. Międzynarodowe media i organizacje chcą przekazywać tego rodzaju tragedie jako normalne lub historyczne. Chcą powiedzieć, że nie mogła mieć motywacji religijnej. To sprawi, że zbyt trudno sobie z tym poradzić. Dla ludzi zaangażowanych codziennie jest to jednak życie i śmierć. Świat nie może już przymknąć oka. Musimy chcieć nazwać to tym, czym jest: morderstwem. Rząd Nigerii musi zostać pociągnięty do odpowiedzialności za brak ochrony swoich obywateli, a sprawcy muszą zostać ukarani. Rząd Nigerii musi także okazać swoje zaangażowanie na rzecz chrześcijańskich obywateli narodu, pomagając w odbudowie miejsc kultu, które codziennie są spalane lub niszczone ”.

źródło : persecution.org

Żniwo wprawdzie wielkie,ale robotników mało. Proście więc Pana żniwa, żeby wyprawił robotników na żniwo swoje. Ewangelia Łukasza