Nigeria: Cywile zatrzymali muzułmanów Fulani podejrzanych o zamordowanie pięciu chrześcijan w sklepie.

JOS , Nigeria (Morning Star News)

Chrześcijanin z północno-środkowej Nigerii, przewodził zespołowi cywili, którzy zatrzymali pasterzy muzułmańskich Fulani po tym, jak zabili pięciu chrześcijan w czwartek wieczorem (28 maja).

„Ci muzułmańscy pasterze Fulani atakują nasze wspólnoty, ponieważ jesteśmy chrześcijanami”, powiedział Ibrahim Agu Iliya dla Morning Star News. „Chcą przejąć nasze ziemie, zmusić nas do zostania muzułmanami, a jeśli odmówimy, zabiją nas”.

Pasterze muzułmańscy Fulani udali się do mini-sklepu w dzielnicy Kwashie w mieście Miango, w hrabstwie Bassa w stanie Plateau, i zastrzelili właścicielkę sklepu i cztery inne osoby – powiedzieli krewni. Źródła podały, że nie ukradli niczego ze sklepu ani ofiar.

Ruth Gideon, żona zabitego Gideona Tuku, powiedziała Morning Star News w swoim domu w Miango, że poszedł kupić prowiant przed przywróceniem blokady, która ma zostać wznowiona w niedzielę (31 maja):

„Około 21:30, długo po tym, jak opuścił dom, usłyszeliśmy strzały”, powiedziała matka sześciorga dzieci. „Moi sąsiedzi poinformowali mnie, że mój mąż był jednym z pięciu ofiar zabitych przez napastników”.

Adamu Moses, krewny innej ofiary ataku, Audu Ahmadu, powiedział, że słyszał strzały około dwóch godzin po tym, jak Ahmadu wyszedł z domu:

„Usłyszałem odgłosy wystrzałów, a potem okropne okrzyki ze sklepu”, powiedział Mojżesz dla Morning Star News. „Wybiegłem z domu i postanowiłem się tam dostać bez względu na wszystko. Po dotarciu na miejsce dowiedziałem się, że został zabity wraz z pozostałymi czterema ofiarami. ”

Korespondent „Morning Star News”, który przybył na miejsce, znalazł w sklepie zwłoki Adiego, Joshuy i właścicielkę mini-sklepu. Ciało Tuku leżało obok zaparkowanego samochodu przed sklepem. Ciało Ahmadu było za sklepem.

Zatrzymanie napastników

Iliya, 42-letni członek pobliskiego kościoła ECWA, który kierował zespołem zatrzymującym podejrzanych, powiedział Morning Star News, że otrzymał telefon alarmowy z Miango w noc ataku.

Zorganizował okolicznych chrześcijan, którzy nieuzbrojeni zorganizowali  dotarli do posterunku blokady drogi na trasie Miango-Jos, a około drugiej nad ranem w piątek (29 maja) zatrzymali mini-van przewożący 10 muzułmanów.

„Zatrzymaliśmy pojazd i przesłuchaliśmy jego pasażerów”, powiedział Iliya dla Morning Star News.

„Udzielili sprzecznych wyjaśnień dotyczących ich obecności w naszym regionie, gdy wiadomo, że obowiązywała godzina policyjna. Doszliśmy do wniosku, że to oni przeprowadzili atak i zabili pięciu chrześcijan w Miango, a następnie wycofali się w krzaki, aby ukryć się, zanim wyruszyli o 2 nad ranem. ”

Podejrzewa się, że podejrzani ukryli broń w krzakach, aby uniknąć wykrycia, powiedział. Podczas gdy chrześcijanie w punkcie strażniczym przesłuchiwali muzułmańskich pasterzy Fulani, powiedział, przybyła policja i zabrała ich do Dywizji Bassa policji w Nigerii.

„Ci, którzy zaatakowali i zabili pięciu chrześcijan w Miango, są pasterzami muzułmańskimi Fulani, a jednym z nich jest miejscowy muzułmanin, który był ich przewodnikiem” – powiedział Iliya.

„Niezdolność rządu do powstrzymania tych muzułmańskich pasterzy Fulani wynika z tego, że rząd jest kontrolowany przez liderów politycznych Fulani pod przewodnictwem Muhammadu Buhari, prezydenta Nigerii, który jest również człowiekiem Fulani”.

30 stycznia  Christian Solidarity International  (CSI) wydał ostrzeżenie o ludobójstwie w Nigerii, wzywając ONZ do podjęcia działań. CSI wystosowało wezwanie w odpowiedzi na „rosnącą falę przemocy wymierzonej w nigeryjskich chrześcijan i innych, sklasyfikowanych jako„ niewierni ”przez islamistycznych bojowników w północnych i środkowych regionach kraju”.

© 2020 Morning Star News. Artykuły / zdjęcia mogą być przedrukowane dzięki uprzejmości Morning Star News.

Morning Star News to organizacja non-profit 501 (c) (3), która polega wyłącznie na wkładach w oferowanie oryginalnych wiadomości o prześladowanych chrześcijanach. Dostarczając wiarygodnych wiadomości na temat cierpiącego kościoła, misją Morning Star News jest wzmocnienie pozycji ludzi w wolnym świecie, aby pomóc i zachęcić prześladowanych chrześcijan, aby nie zostali zapomniani lub sami. Aby uzyskać bezpłatną subskrypcję, skontaktuj się z  edytorem@morningstarnews.org