Nigeria: Chrześcijańska organizacja domaga się uwolnienia uprowadzonego biskupa Joseph’a Masin.

06.02.2020 Nigeria (CBN News)

W ubiegłą środę biskup Masin został uprowadzony po tym, jak nieznani bandyci zaatakowali jego dom w Lafii w stanie Nasarawa. Chrześcijańskie Stowarzyszenie Nigerii (CAN) wzywa urzędników do podjęcia wszelkich niezbędnych kroków w celu upewnienia się, że biskup Joseph Masin, jest bezpieczny i zostanie zwolniony przez swoich porywaczy. CAN zwraca się do rządu federalnego o zaprzestanie trwających prześladowań chrześcijan w południowej Kadunie i innych stanach tego kraju.

Chrześcijańskie Stowarzyszenie Nigerii (CAN): „Ponieważ nie mamy własnej policji i staramy się jak najlepiej uniknąć chaotycznych sytuacji, żądamy od rządu federalnego i rządu stanu Nasarawa zapewnienia bezpieczeństwa i natychmiastowego zwolnienia biskupa Masina, zanim będzie za późno. ”

Wiadomość o porwaniu Masina nadeszła kilka tygodni po  opublikowaniu danych  wskazujących, że prawie 620 chrześcijan zostało zabitych w kraju afrykańskim przez islamskich bojowników w ciągu pierwszych pięciu miesięcy 2020 roku. Międzynarodowe Towarzystwo Wolności Obywatelskich i Praworządności  (Intersociety) organizacja niepowiązana z rządem Nigerii opublikowała raport w którym ostrzegła bojowników Fulani i Boko Haram, którzy nasilili swoją  antychrześcijańską przemoc  w starym środkowym pasie i północno-wschodnich regionach kraju, niszcząc setki domów, paląc ich centra kultu i nauki. CAN argumentował, że nie do przyjęcia jest to, iż bojownicy i bandyci Fulani zabijają niewinnych obywateli i chrześcijan w całym kraju.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org .