Nigeria: chrześcijańska dziewczynka wspomina swoją matkę, zamordowaną przez bandytów Fulani

8-letnia dziewczynka, Diana Bulus, która straciła matkę i rodzeństwo w wyniku inwazji Fulani na Gora Gan, obszar samorządu lokalnego Zangon Kataf w stanie Kaduna, opłakiwała utratę swojej rodziny.

Diana Bulus, która podzieliła się swoimi doświadczeniami, powiedziała 20 lipca 2020 r. iż, podejrzewała, że Fulani zaatakowały jej wioskę i zabiły 11 osób.

Wyjaśniła, że ​​do tragedii doszło, gdy była na lokalnym targu społeczności sprzedającej orzeszki ziemne.

Przemawiając z obozu dla osób wewnętrznie przesiedlonych Mercy w Zonkwa, na obszarze samorządu lokalnego Zangon Kataf, Diana powiedziała, że ​​odgłos broni i zabójstw w wiosce wciąż ją ściga do dnia dzisiejszego.

W swojej osobistej relacji dziecko powiedziało: „Właśnie usłyszałam głośne strzały, a ludzie w całej społeczności biegali z okrzykami, że Fulani najechał naszą wioskę, wzywając wszystkich do ucieczki. Myślałam o ucieczce do naszego domu, ale zdecydowałem się podążać za ludźmi, ponieważ biegli w innym kierunku.

„Jeśli zacznę wyjaśniać, jak udało mi się uciec bez szwanku, wciąż dziękuję Bogu Wszechmogącemu za ochronę mnie. Kiedy przypominam sobie przedwczesną śmierć mojej matki i rodziny, martwię się, nie mam odpowiedzi, co naprawdę wydarzyło się tego dnia.

„Naprawdę boli mnie, gdy wyobrażam sobie, że nie mogę już widzieć mojej matki”.

Daina Bulus wyjaśniła, że ​​wróciła do domu następnego ranka po strzelaninie poprzedniego wieczoru tylko po to, by zobaczyć martwą matkę i jej rodzeństwo oraz ich zwłoki leżące na cmentarzu.

Ośmiolatka powiedziała, że ​​chciałaby wrócić do swojej wioski i kontynuować naukę, mówiąc, że życie jest nieszczęśliwe bez matki i młodszego brata.

źródło: dailypost.ng