Nigeria: chrześcijanin Godwin Jonathan Bakoshi, porwany i zabity przez muzułmańskich pasterzy Fulani.

JOS , Nigeria (Morning Star News) – 16-letnia dziewczynka, ojciec dziewięciorga dzieci i pastor jednym z 11 chrześcijan zabitych przez muzułmańskich pasterzy Fulani w tym tygodniu w południowym stanie Kaduna, podają źródła.

We wtorek (18 sierpnia) w hrabstwie Zangon Kataf pasterze zaatakowali wioskę Unguwan Gankon, zabijając 16-letnią uczennicę, Takamę Paula i innego chrześcijanina, 30-letniego Kefasa Malachy Bobai, ojca trojga dzieci.

„Uzbrojeni Fulani najechali wioskę Unguwan Gankon w Gora Ward, Zangon Kataf LGA, mordując dwie osoby i podpalając siedem domów”, powiedział Binniyat w oświadczeniu prasowym. „Jednak ostrożni sąsiedzi przybyli na ratunek, a mordercy uciekli”.

Poniedziałek (17 sierpnia) w hrabstwie Kajuru pasterze Fulani zabili chrześcijańskiego rolnika i ojca dziewięciorga dzieci, Bulusa Józefa, lat 48. Jego żona i troje jego dzieci również zostali zaatakowani, ale przeżyli.

„Bulus Joseph został potwornie zamordowany na swojej farmie w Sabon Gida Idon, wzdłuż drogi Kaduna-Kachia, przez uzbrojoną milicję Fulani” – powiedział Binniyat. „Powstał przeciwko zabójcom, aby jego żona i troje dzieci mogli uciec, co uczynili. Ale zapłacił cenę życiem, ponieważ został zarżnięty przez zimnokrwistych morderców.

Według SOKAPU, czterech chrześcijan zabitych w ataku na pojazd w niedzielę 16 sierpnia (nie w poniedziałek, jak informowano wcześniej), to pastor z Kościoła Ewangelickiego Winning All (ECWA).

Wielebny Adalchi Usman, pastor zboru ECWA w wiosce Unguwan Madaki w hrabstwie Kajuru, został zastrzelony w zasadzce na niego i trzech innych chrześcijan przez muzułmańskich pasterzy Fulani, gdy wychodzili ze społeczności, powiedział Binniyat.

Zginęli także chrześcijanie Mariah Na’Allah z wioski Unguwan Madaki, Shekari z Unguwan Ali, pochodzący z wioski Anchuna w okręgu Zangon Kataf, oraz Ezekiel Maikasa z Gadanaji w okręgu Kajuru, powiedział.

„Pastor Adalchi Usman, lat 39, i ojciec dwójki dzieci, wpadł w zasadzkę, gdy wsiadł do samochodu dostawczego z trzema innymi osobami” – powiedział Binniyat. „Zabójcy wyszli z buszu i zaczęli strzelać do samochodu. Kierowca pojazdu, Danlami Dariya, został uprowadzony i w momencie wydania tego oświadczenia jego miejsce pobytu było nadal nieznane. ”

Binniyat potwierdził poprzedni raport dla Morning Star News z obszaru wioski Bugai, dotyczący ataku pasterzy na społeczność w niedzielę (16 sierpnia).

Uzbrojona milicja Fulani zaatakowała wioskę w pobliżu Banikanwa w hrabstwie Kachia, zabijając 67-letniego Dan’azumi Musę; jego matka, Kande Musa, 97 lat; i jego rodzeństwo Aniya Musa, 60, i Angelina Irmiya, 45, powiedział Binniyat.

Sześć innych odniosło poważne obrażenia, są to: John Dan’azumi, Danbuzu Anita, Blessing Soja, Patricia Anita, Precious Friday i Mercy Yohana.

„Część wioski została spalona po tym, jak napastnicy splądrowali wioskę” – powiedział. „Ma to na celu dalsze wykazanie, że oblężenie południowych społeczności Kaduna wciąż trwa. Ludobójstwo wciąż trwa. Dla południowej Kaduny, ostatnich pięciu lat, kiedy Nasir Ahmad el-Rufai był gubernatorem, była to ponura opowieść o krwi, zniszczeniu i beznadziejności, której nigdy nie zapomnimy ”.

Enoch Barde, mieszkaniec wioski Abashiya w hrabstwie Kachia w stanie Kaduna, powiedział Morning Star News, że zwłoki Godwina Jonathana Bakoshiego, wiejskiego chrześcijanina, który został porwany 29 lipca, zostały odzyskane przez chrześcijan w poniedziałek (17 sierpnia).

Bakoshi, lat 23, pojechał na farmę z dwoma swoimi braćmi i 12-letnim synem lokalnego pastora ECWA, kiedy uzbrojeni muzułmańscy pasterze Fulani zaatakowali ich 29 lipca, powiedział Barde w wiadomości tekstowej do Morning Star News. Bakoshi został wzięty do niewoli i zabity, ale pozostała trójka uciekła, powiedział.

źródło: morningstarnews.org

Sudan: bp Kussala-bez wsparcia materialnego nie przetrwamy. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!

Droga do niepodległości najmłodszego państwa świata była ciężka i krwawa, lecz po jej uzyskaniu życie mieszkańców Sudanu Południowego nie okazało się prostsze. Po dwóch latach wybuchła wojna domowa, która pochłonęła dziesiątki tysięcy ofiar. Zawarty niespełna 2 lata temu rozejm nie przyniósł pokoju, nadal trwają walki na tle politycznym i etnicznym, na skutek których najbardziej cierpi ludność cywilna. Ludzie tracą nadzieję na normalne życie w swoim kraju. Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie kryzysu epidemicznego może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.