Nigeria: chrześcijanie zamordowani i porwani w ataku na nabożeństwo baptystów

„Czy zasługujemy na takie życie i śmierć w naszym własnym kraju?” – pyta krewny zabitego chrześcijańskiego studenta. Nigeria była światowym liderem pod względem liczby uprowadzonych chrześcijan w zeszłym roku z wynikiem 990.

Jeden z wielu zniszczonych kościołów na północy Nigerii

Podejrzewani pasterze Fulani zaatakowali nabożeństwo baptystów w północno-środkowej Nigerii w niedzielę (25 kwietnia), zabijając jednego chrześcijanina, raniąc drugiego i porywając pięciu innych, podają źródła.

„Pasterze Fulani przybyli do naszej wioski w czasie nabożeństwa” – powiedział w wiadomości SMS Yakubu Bala z kościoła baptystów Haske w wiosce Manini Tasha w stanie Kaduna . „Otoczyli kościół i zaczęli strzelać. Przyjechali około 9 rano i jechali na motocyklach. Strzelali do nas przypadkowo i do każdego, kogo widzieli ”.

Bala powiedział, że jego wuj, Zakariah Dogonyaro, lekarz z Ministerstwa Zdrowia Stanu Kaduna, został zastrzelony, a pięciu wyznawców zostało porwanych podczas ataku w hrabstwie Chikun, w centralnej części stanu.

Powiedział, że wśród uprowadzonych była szwagierka Bali, macocha i siostrzenica.

Rzecznik policji, Mohammed Jalige, powiedział w oświadczeniu prasowym, że oprócz natychmiastowej śmierci Dogonyaro, mężczyzna zidentyfikowany jako Shehu Haruna był hospitalizowany z powodu ran postrzałowych, a wstępne dochodzenie wykazało zaginięcie czterech osób i przypuszczenie, że zostały one uprowadzone.

Wielebny Caleb Ma’aji, sekretarz stanu Kaduna Christian Association of Nigeria (CAN), złożył kondolencje członkom rodziny zmarłego, Kościołowi i Konwencji Baptystów Nigerii oraz smutek z powodu niezdolności rządu Nigerii do chroń chrześcijan.

„Zastanawiamy się, na czym polega zbrodnia niewinnych obywateli i dlaczego terroryści wydają się bardziej wolni i chronieni niż obywatele ?” Ma’aji powiedział w oświadczeniu prasowym. „To wyzwanie dla rządu; w istocie rząd, który nie jest w stanie zagwarantować bezpieczeństwa swoim obywatelom i ich własności, najlepiej będzie nazwać rządem upadłym ”.

Powiedział, że porwania i inne przestępstwa „uprowadziły” kraj, zwłaszcza stan Kaduna.

Samuel Aruwan, komisarz stanowy ds. Bezpieczeństwa wewnętrznego i spraw wewnętrznych, powiedział gubernator Nasir El-Rufai stanowczo potępił atak „jako szokujący akt zdeprawowanych osób daleko od ludzkości”.

„Gubernator dodał, że atakowanie niewinnych wyznawców, którzy korzystali ze swojego naturalnego i zgodnego z prawem prawa do gromadzenia się na nabożeństwach, stanowiło najgorszy rodzaj zła” – powiedział Aruwan. „ Gubernator przesłał serdeczne kondolencje rodzinom zmarłych i Kościołowi Baptystów Haske”.

źródło: evangelicalfocus

Głód – wstydliwa historia XXI wieku

An unidentified severely malnourished Somali refugee child rests inside a ward at the Medecins Sans Frontieres (MSF) hospital at the Dagahale refugee camp in Dadaab, near the Kenya-Somalia border, July 28, 2011. Aid groups, which have been clamoring for money to help famine-stricken Somalia, are struggling to reach millions in the affected areas. Some 3.7 million Somalis risk starvation in two regions of south Somalia controlled by Islamist al Shabaab militants. Yet more than 2 million of them have not received any help. REUTERS/Thomas Mukoya (KENYA – Tags: SOCIETY CIVIL UNREST DISASTER HEALTH IMAGES OF THE DAY)
Apelujemy o wsparcie dla mieszkańców Sudanu Południowego – w 6 regionach ogłoszono już klęskę głodu

Tylko 40% populacji ma dostęp do czystej wody pitnej. Inwestycje w tym obszarze mają kluczowe znaczenie dla poprawy zdrowia dzieci. Zanieczyszczona woda jest jedną z głównych przyczyn rozprzestrzeniania się chorób.

Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli. Z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci, jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia – uwrażliwia dr Wojciech Wilk, prezes Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej.

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W 6 regionach ogłoszono już klęskę głodu. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami ponieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Rekordowo wysoka liczba osób zagrożonych głodem w Sudanie Południowym. Przez konflikt zbrojny, powodzie i skutki pandemii w tym najmłodszym państwie Afryki 6,5 mln ludzi nie ma wystarczającej ilości jedzenia. Tponad połowa ludności!

Na zdjęciu 18-letni Saida Ahmad Baghili został przyjęty do szpitala na leczenie z powodu poważnego niedożywienia. Reuters

Problemy z dostępem do żywności w Sudanie Południowym trwają od czasu uzyskania niepodległości w 2011 r., ale nigdy wcześnie nie były tak ciężkie. Toczący się od 2013 r. konflikt zbrojny doprowadził do śmierci setek tysięcy osób, a miliony musiały uciekać, porzucając swoje domy i uprawy. Jednak zeszły rok był wyjątkowo dramatyczny, bo przez zmiany klimatu kraj spustoszyły niszczycielskie powodzie o niespotykanej wcześniej skali. Szacuje się, że przez żywioł ucierpiał ponad milion osób.

Fala niszczyła wszystko na swojej drodzezmuszając ludzi do ucieczki, zatapiając pola i zabijając zwierzęta gospodarskie. Stojąca woda przez wiele miesięcy uniemożliwiała produkowanie żywności i pogłębiała głód.

Sytuację dodatkowo pogorszyły skutki pandemii koronawirusaMasowe bezrobocie, przerwane łańcuchy dostaw, problemy z dostępnością żywności na rynku i wzrost jej cen sprawiły, że dla wielu osób zdobycie czegokolwiek do jedzenia stało się wręcz niemożliwe.

W Sudanie Południowym życie i zdrowie dwóch milionów osób zostało zagrożone. Nie możemy zostawić ich bez pomocy!

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”

Rachunek do wpłat w walucie zagranicznej