Nigeria: chrześcijanie dostarczają żywność dzieciom osieroconym w wyniku ataków dżihadystów

Nigeryjskie dzieci zostały osierocone po tym, jak ich rodziców zabito w atakach radykalnych członków plemienia Fulani.  W te święta Narodzenia Pańskiego otrzymały one żywność i pieniądze z Centrum Emancypacji dla Ofiar Kryzysowych w Nigerii.

23 grudnia ECCVN było gospodarzem uroczystości świątecznych w kilku stanach środkowej Nigerii, podczas których wdowy i sieroty otrzymały zaopatrzenie, żywność, maski na twarz i gotówkę. Ponad 1800 sierot otrzymało prezenty od organizacji na imprezach. Podczas uroczystości dzieci ubrały się w świąteczne czapki Mikołaja i pomalowały twarze.

Nigeria ma jedne z najwyższych liczby sierot na kontynencie afrykańskim, z szacunkową liczbą 17,5 miliona sierot obecnie. Grupy terrorystyczne, w tym Boko Haram , zabiły rodziców wielu nigeryjskich dzieci. Radykalni islamiści zabili ponad 34 400 nigeryjskich chrześcijan od 2009 roku. Dzieci również zostały osierocone przez HIV i inne przyczyny.

Sieroty często nie mają nikogo, kto zapewni im jedzenie, pomoc medyczną lub ochroni je przed wykorzystywaniem. Często nie otrzymują wykształcenia ani możliwości zatrudnienia.

Grupy terrorystyczne polują na tę młodzież i szkolą schwytane sieroty do przeprowadzania ataków terrorystycznych.

W Nigerii większość rodzin zależy od ojców, aby zarabiać pieniądze na jedzenie, powiedział dyrektor generalny ECCVN, Dalyop Solomon, Opera News. Aby znaleźć niektóre dzieci i wręczyć im prezenty, ECCVN przeszukało odległe wioski w stanie Plateau Nigerii.

„W Afryce życie na obszarach wiejskich jest zawsze trudne. Stracenie ojca w tak makabrycznych atakach może być traumatyzujące i przygnębiające.” – powiedział Solomon. ECCVN kilkakrotnie wręczało prezenty sierotom w Nigerii.

Ubóstwo w Nigerii utrudnia lokalnym mieszkańcom wspieranie sierot, powiedział w rozmowie z Opera News przewodniczący organizacji ECCVN Gasto Barry. A niedawny brak darowizn pogorszył sytuację.

źródło: christianpost

Czas zrobić coś, żeby umierające z głodu dzieci nie były dla nas zjawiskiem zupełnie normalnym.

Tylko 40% populacji ma dostęp do czystej wody pitnej. Inwestycje w tym obszarze mają kluczowe znaczenie dla poprawy zdrowia dzieci. Zanieczyszczona woda jest jedną z głównych przyczyn rozprzestrzeniania się chorób.

Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli. Z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci, jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia – uwrażliwia dr Wojciech Wilk, prezes Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej.

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami ponieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Klęska głodu zagraża mieszkańcom Sudanu Południowego, gdzie w lutym tego roku ogłoszono ją – po raz pierwszy od 6 lat – w dwóch okręgach stanu Unity.Głównym problemem w Unity – mówi Jackson Mungoni z misji PAH w Sudanie Południowym – jest to, że od długiego czasu toczą się tam walki. Ludzie, uciekając przed walkami, zostają bez niczego – tracą miejsce zamieszkania, uprawy, wszelkie środki do życia. Często kilkadziesiąt osób dzieli jeden garnek. Jeśli nie uda się złowić ryb – a mało kto ma wędkę – do garnka trafiają liście drzew i lilie czy hiacynt wodny.

Polska Akcja Humanitarna, która od 10 lat prowadzi w Sudanie Południowym stałą misję, rozpoczyna działania w stanie Unity. We współpracy z innymi organizacjami w kompleksowy sposób odpowiada na najpilniejsze potrzeby mieszkańców stanu, zapewniając potrzebującym dostęp do czystej wody, jedzenia i schronienia. Działania PAH skupiają się na stworzeniu mieszkańcom Unity warunków do samodzielnej egzystencji – stąd m.in. dystrybucja nasion i narzędzi do uprawy roli oraz połowu ryb.

„Prześladowany Kościół-Sudan”

Rachunek w dolarach amerykańskich (us dollars)