Terroryści nagłośnili egzekucję pracowników organizacji humanitarnej za pośrednictwem wideo opublikowanego w mediach społecznościowych w środę 22 lipca 2020 r.

Według terrorystów, pięć ofiar było pracownikami humanitarnymi pracującymi dla organizacji pozarządowych.

Wideo pokazało pięciu zamaskowanych strzelców stojących za porwanymi, którzy klęczeli przed nimi z zawiązanymi oczami.

Według agencji Reuters, jedna z ofiar podała swoje nazwisko jako Luka Filibus , apelując do Międzynarodowego Komitetu Ratunkowego, aby przyszedł na ratunek w filmie wyświetlonym przez agencję prasową w poniedziałek 20 lipca 2020 r.

W 35-sekundowym filmie niezidentyfikowany głos przemawiający w języku hausa powiedział: „To jest wiadomość dla niewiernych, którzy wykorzystują cię do oszukiwania i zmieniania naszych ludzi w niewierzących. Powinieneś wiedzieć, że pracodawcy wykorzystują cię tylko do osiągnięcia swoich celów, ale nie dbają o ciebie. Dlatego cię uprowadzamy, nie dbają o ciebie.

„Nasza rada dla ciebie jest taka, abyś pokutował i zwrócił się do Boga, w przeciwnym razie będziemy nadal kroczyć i porywać was wszystkich na wszystkich drogach, które przemierzacie.

„A jeśli nie zważycie na nasze ostrzeżenie, to, co stanie się z tymi pięcioma pracownikami pomocy, będzie również przeznaczeniem, które spotka was”

Pod koniec przemówienia jeden z bandytów nakazał zabicie pracowników organizacji humanitarnej.

W grudniu 2019 roku terroryści zabili pięciu z sześciu porwanych przez nich pracowników organizacji humanitarnych , mówiąc, że ofiary zginęły z powodu nieszczerości rządu federalnego.

źródło: pulse.ng