01/12/2020 Nigeria (International Christian Concern) – Atak podejrzanych bojowników Boko Haram w stanie Borno pochłonął życie 110 rolników, którzy pracowali na swoich polach 28 listopada. Atak ten jest uważany za największy i najbardziej śmiercionośny dokonany przez te grupę w cały 2020 rok, zwłaszcza przeciwko cywilom.

Ataki miały miejsce we wsi Koshobe i innych społecznościach wiejskich w pobliżu miasta Maiduguri na północny wschód. Mężczyźni jeździli na motocyklach i strzelali do wieśniaków, którzy tego dnia pracowali na polach.

Ten bezsensowny akt przemocy jest próbą Boko Haram, aby utrzymać destabilizację tego obszaru i pokazać, że wciąż mają moc terroryzować ludność Nigerii, pomimo prób powstrzymania ich przez rząd Nigerii.

Atak ten prawdopodobnie został przeprowadzony przez frakcję Abubakar Shekau z Boko Haram, znaną z brutalności wobec wszystkich, którzy nie podporządkowują się ich surowej formie prawa szariatu. Druga frakcja, znana jako Prowincja Afryki Zachodniej Państwa Islamskiego, jest bardziej znana z ataków na personel rządowy i wojskowy.

Abubakar Shekau opublikował kolejne wideo kilka tygodni temu, udowadniając, że wciąż żyje i mówiąc, że nikt nie może go powstrzymać, ponieważ wykonuje pracę allaha. Wykorzystuje te filmy jako sposób na zawstydzenie nigeryjskiego rządu, zaszczepienie strachu w mieszkańcach stanu Borno i werbowanie innych, którzy są do niego podobni. Proszę, módlcie się za rodziny tych, którzy zginęli w tym ataku i aby rząd w Nigerii był w stanie zakończyć to powstanie.

źródło: International Christian Concern

Pakistan: apel o pomoc dla dzieci z chrześcijańskiego sierocińca Mother Care Orphan Center w Lahore

Serdecznie dziękujemy wszystkim darczyńcom Fundacji ”FILEO” za dotychczasową pomoc modlitewną oraz okazane wsparcie finansowe dla dzieci-sierot ludzi niewidomych, chorych i niepełnosprawnych jak również rodzin niewolników w fabrykach cegieł z Pakistanu.

Jednocześnie prosimy o udostępnianie tej informacji, gdyż potrzeby związane z pomocą żywieniową dla chrześcijan w Pakistanie są ogromne, szczególnie w dobie obecnego kryzysu.

Lesław Baran (ewangelista misyjny) :

Zwracam się do Was z apelem o pomoc dla dzieci z Mother Care Orphan Center w Lahore w Pakistanie(chrześcijańskiego sierocińca) w zakupie żywności i dokonania opłat wszystkich rachunków w miesiącu grudniu 2020 r.

Informuję, że obecna sytuacja związana z obostrzeniami i sytuacja gospodarcza na całym świecie, spowodowała obecnie całkowity brak wpływu darowizn pieniężnych na pomoc dla 48 dzieci w dwóch sierocińcach jakie objęliśmy naszą pomocą.

Ta sytuacja uniemożliwia nam również wyposażenie dwóch szkółek biblijnych dla dzieci w potrzebne im materiały szkolne.

W ostatnim miesiącu udało nam się zakupić dla nich odzież zimową i wszystkie potrzebne im rzeczy do egzystencji, ale w tym miesiącu nie posiadamy już środków pieniężnych na zakup im żywności, opłatę rachunków i wymienionych przeze mnie rzeczy.

Rząd Pakistanu nie tworzy oraz nie finansuje sierocińców czy hosteli (pozostawiają los tych dzieci-sierot, które żyją i umierają na ulicy oraz przydrożnych rowach) samym sobie.

Jedynie ubodzy i prześladowani chrześcijanie zajmują się nimi, nie otrzymując od nikogo wynagrodzenia za swoja pracę. To oni w tym celu wynajmują często domy od muzułmanów, co miesiąc płacąc za ich wynajęcie, media, utrzymując je i te dzieci-sieroty jedynie z darowizn pieniężnych jakie otrzymują.

Chrześcijan z Pakistanu, którzy w 70% są bezrobotni, a obecnie podczas obostrzeń utracili pracę i zostali całkowicie zamknięci w swoich domach ze względu na lockdown.

W tych ciężkich chwilach niepewności o jutro mogą oni liczyć tylko na naszą pomoc…

Wszystkich ludzi wielkich serc, prosimy o pomoc.

Darowizna Pakistan

Numer konta

Fundacja “FILEO” KRS 0000705635
„Pomoc dla sierot z Pakistanu”