01/06/2020 Nigeria (International Christian Concern)

W dniu 09 maja , bojownicy Fulani porwali pastora Rubena Danbala, misjonarza międzykulturowego w południowym stanie Kaduna. Bojownicy domagają się, aby przed zwolnieniem nawrócił się na islam lub zapłacił okup w wysokości 2 milionów naira (5 144 USD) . Pastor Danbala został porwany ze swojego biura w bazie Global Glorious Missions w Ungwan Badole (znanej również jako Ungwan Mission).

Lider misji, Samuel Yahaya, powiedział: „Rozmawialiśmy z pastorem Reubenem Danbala, ma się dobrze i jest silny w wierze, i powtórzył, że odmówił przyjęcia islamu, dlatego domagają się 2 milionów naira [5 144 USD] . Negocjowaliśmy jego uwolnienie z jego porywaczami, którzy początkowo zażądali 5 milionów naira (12 860 USD). Ciągle błagaliśmy i informowaliśmy ich, że jako misjonarze nie mamy tak dużych pieniędzy. ”

Senj Danjuma La’ah, reprezentujący obszar południowej Kaduny w Zgromadzeniu Narodowym, powiedział w oświadczeniu prasowym z Abudży: „Jeszcze gorzej jest w tym okresie blokady COVID-19, ponieważ bandyci wciąż się poruszają ,w celu “zabijania niewinnych dusz” w mojej okolicy, mimo ,że przestrzegamy rządowej dyrektywy, by pozostać w domu. Ataki trwają, a mój lud jest zawsze ofiarą. Oczekuję, by wojsko, policja i inne agencje bezpieczeństwa przyszły nam z pomocą i nas ochroniły, ale tak się nie dzieje. ”

Ponadto senator La’ah dodał, że „wojsko i inne agencje bezpieczeństwa w państwie wydają się nie być zainteresowane tym, co dzieje się z ludnością w południowym stanie Kaduna. W tej chwili ludzie ci znajdują się praktycznie w niewoli terrorystów ”.

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”
br. Waldemar Skworcz-Bednarski

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org .

One thought on “Nigeria: Bojownicy żądają przejścia na Islam lub okupu za uprowadzenie pastora Rubena Danbala!

• 1 czerwca 2020 o 21:24
    Permalink

Panie ty jedynie masz rozwiazanie na uwolnienie pastora by mogl dalej sluzyc tobie

Odpowiedz