Nigeria: Bojownicy kontynuują ostatnią falę morderczych ataków-zabito 9 osób,w tym(kobiety i dzieci)

Bojownicy kontynuują ostatnią falę gwałtownych ataków

06.05.2020 Washington DC (International Christian Concern)

Bojownicy Fulani ponownie zaatakowali tubylców Adary w Kajuru LGA w stanie Kaduna w Nigerii. Atak na wioskę chrześcijańską miał miejsce, podczas gdy wielu wciąż opłakiwało utratę bliskich, majątek i środki utrzymania po serii skoordynowanych ataków na pięć wiosek i 12 osad w ciągu ostatniego miesiąca.

Bojownicy rozpoczęli ostatni atak na Tudu-Doka Avong wzdłuż drogi Kaduna-Kachia, zabijając 9 osób i raniąc kilka innych osób. Potwierdzając ten incydent, przedstawiciel społeczności, Usman Stingo, powiedział: „ Stało się to około 5:45 w środę, 3 czerwca 2020 r. Rewolwerowcy przybyli do wioski i zaczęli strzelać gdzie popadnie. Weszli do niektórych domów i palili sprzęt gospodarstwa domowego. Sytuacja jest bardzo, bardzo poważna . ”

Do zabitych w ostatnim ataku należą Kefas Yusuf (30), Richard Yusuf (25), Fidelis Wada (40), Kachia Simon (30); Rose Soja (39), Genesis Soja (11), Rahap Soja (9), Victoria Gyata (50) i Lovette Akayi (10).

Ponadto, potwierdzając atak, przewodniczący stanu Kaduna chrześcijańskiego stowarzyszenia Nigerii (CAN), wielebny Joseph Hayab, powiedział: „ Zginęło dziewięć osób, w tym kobiety i dzieci. Zdjęcia nie są dobre do oglądania. Nastrój w całym obszarze Kajuru jest ponury. Ludzie żyją w strachu.

Przewodniczący CAN ujawnił ponadto, że niektórzy pastorzy zostali również dotknięci niedawnymi atakami i cierpią w milczeniu.

Wyraził zaniepokojenie postawą rządu, mówiąc: „ Wydaje się, że rząd żyje w nieświadomości i odwraca się od kolosalnego wpływu ataków na ludność.

Niedawne ataki na społeczności Adara rozprzestrzeniające się na obszarach lokalnych rad Kajuru i Kachia w południowej Kadunie dotknęły około 537 gospodarstw domowych, a około 20 000 osób zostało przesiedlonych.

Regionalny menedżer ICC w Afryce, Nathan Johnson, stwierdził: „Obszar władz lokalnych Kajuru został zaatakowany prawie kilkanaście razy w ciągu ostatniego miesiąca. Mimo to rząd nie podjął żadnych wyraźnych ani zdecydowanych kroków w celu powstrzymania przemocy. Nie złapali żadnego ze sprawców, nie uratowali życia ani nie pomogli żadnej z ofiar. Ta ciągła bezczynność kosztuje wielu ludzi życie, domy i bliskich. Najwyższy czas, aby rząd w Nigerii został pociągnięty do odpowiedzialności za wiele istnień, których nie zdołał obronić. Są albo całkowicie niekompetentni i muszą zostać usunięci, albo są współwinni i muszą zostać wtrąceni do więzienia.”

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org