Nigeria: Barbarzyńcy Fulani ponownie zaatakowali mordując co najmniej 22 Chrześcijan

Co najmniej 22 chrześcijan zostało zabitych, a ponad 2000 wysiedlonych podczas trzech dni ataków bojowników Fulani na wioski w głównie chrześcijańskiej dzielnicy Gora w stanie Kaduna w Nigerii w dniach 10-12 lipca.

Atak nasilił się w wielu atakach pomimo obecności zwiększonego personelu ochrony powołanego do egzekwowania 24-godzinnej godziny policyjnej nałożonej po wcześniejszych atakach w tym obszarze.

Pierwszy z morderczych nalotów rozpoczął się we wczesnych godzinach rannych w piątek 10 lipca, kiedy bojownicy zaatakowali społeczność rolniczą Chibob, zabijając dziewięciu wieśniaków, głównie kobiety i dzieci. Siedem osób zostało rannych, a 20 domów spalono, zanim bojownicy uciekli ze zwierzętami i zapasami żywności.

Następnego dnia sąsiednia wioska Kigudu została zaatakowana, kiedy dziesięć kobiet, dziecko i starszy mężczyzna zostali spaleni w domu, w którym schronili się. Kolejnych siedmiu wieśniaków zostało rannych, a cztery domy spłonęły.

W niedzielę 12 lipca cała wioska Anguwan Audu została zrównana z ziemią, gdy bojownicy Fulani zaatakowali, zabijając jedną osobę i raniąc trzy inne.

Ataki zostały opisane jako „barbarzyńskie” przez Związek Ludowy Południowej Kaduny, który szacuje, że w rezultacie około 2000 osób uciekło z tego obszaru, szukając schronienia w obozach dla przesiedleńców wewnętrznych. „Obecnie w tych obozach przebywa ponad 3000 osób, co powoduje pilną potrzebę wsparcia” – powiedział rzecznik związku.

Owdowiała chrześcijanka Bilkisu James jest leczona w szpitalu po tym, jak została postrzelona podczas ataku na Chibob, w którym zginęło siedem osób z jej gospodarstwa domowego, w tym dwoje jej dzieci.

„Fulani weszli i strzelali. Zabili dwoje moich dzieci ”- powiedziała Bilkisu, opisując Barnabasowi swoje przerażające doświadczenie. Bojownik zhakował na śmierć kolejnych pięciu krewnych Bilkisu maczetami, w tym matkę i jej córeczkę oraz matkę i jej dwóch synów.

Ataki Fulani na wspólnoty chrześcijańskie w środkowym pasie Nigerii nasiliły się podczas zamknięcia Covid-19, ponieważ ekstremiści wykorzystali fakt, że władze skierowały środki bezpieczeństwa na walkę z wirusem, a mieszkańcy wioski, zmuszeni do pozostania w domu, stali się siedzącymi celami. W maju ponad 20 chrześcijan zginęło w ciągu czterech dni w wyniku bojowych ataków Fulani na obszarze samorządu lokalnego Kajuru w stanie Kaduna.

źródło: news.barnabasfund.org