NIGERIA: Ataki na chrześcijan nie ustają

W marcu zginęło w Nigerii ponad 50 wierzących, a w ciągu pierwszego tygodnia kwietnia, ponad tuzin kolejnych. Od początku 2020 r. zamordowano tam co najmniej 410 chrześcijan. Sprawcami przemocy są przeważnie bojówkarze z pasterskiego ludu Fulbe.

31 marca podczas jednego z ostatnich zajść chrześcijańska w większości wieś Ancha przeżyła swój ósmy atak w ciągu trzech lat. Zgodnie z relacją świadka, bojownicy weszli nocą do wsi, po czym zaczęli strzelać i podpalać domy. W ataku zginęły trzy osoby. „Żyjemy tu w wielkim przerażeniu” – żalił się ocalały chrześcijanin Ishaya. Następnego dnia, bojownicy najechali wieś Hukke. Zabili siedmiu chrześcijan i zniszczyli 24 domy. Tego samego dnia zaatakowali też kilka innych wsi.

Przynośmy w modlitwie nigeryjskich wierzących, którzy żyją pod groźbą nieustannych ataków, dokonywanych bez żadnego ostrzeżenia czy prowokacji. Prośmy o potężną, Bożą interwencję w tym zamęcie. Niech Boża obecność zapewni tak bardzo potrzebą pociechę osobom doświadczającym bólu, w tym rodzinom i przyjaciołom wszystkich zabitych w atakach. Pamiętajmy też o nigeryjskich rządzących, którzy potrzebują mądrości i pomocy z góry w trakcie podejmowania ciągłych wysiłków, by powstrzymać bojowników przed powodowaniem dalszego cierpienia, zniszczenia i zabójstw niewinnych ludzi. Niech ostatecznie zwycięży Boża miłość, sprawiedliwość i pokój.

Artykuł pochodzi z witryny: gpch.pl

Źródła: Intersociety-NG, International Christian Concern, “The Christian Post”, Morning Star News

Żniwo wprawdzie wielkie,ale robotników mało. Proście więc Pana żniwa, żeby wyprawił robotników na żniwo swoje. Ewangelia Łukasza