Nigeria: 25-letnia Saraunia Lucky z dzieckiem tulonym w ramionach ze strachu została zastrzelona.

JOS , Nigeria (Morning Star News)

Pasterze muzułmańscy Fulani dokonali mordów rodzin w chrześcijańskich rejonach Nigerii w poniedziałek (11 maja), zabijając 17 mężczyzn, kobiet i dzieci w stanie Kaduna w kilka dni po uprowadzeniu pastora i misjonarza, podają źródła.

„Zbrojna bojówka Fulani” uderzyła przede wszystkim wioskę chrześcijańską Gonan Rogo, hrabstwo Kajuru, mniej niż 40 mil od miasta Kaduna w południowej części stanu, o 23:30, powiedział Luka Binniyat, rzecznik Związku Ludowego Południowej Kaduna ( SOKAPU), w oświadczeniu prasowym. Powiedział, że muzułmańscy mieszkańcy wsi Fulani wymknęli się poprzedniej nocy.

„Włamali się do domu 40-letniego Jonathana Yakubu i zabili go” – powiedział Binniyat. „Zabili także jego żonę, Szebę Yakubu, 32 lata, i zaatakowali na śmierć ich  troje dzieci – w ten sposób niszcząc całe domostwo Yakubu. Spotkaliśmy przyjaciół Yakubu, którzy szlochali poza domem, który zbudowali Yakubu. ”

Sześć innych zostało rannych podczas nocnego ataku, a Fulani ukradli także siedem sztuk bydła, powiedział.

„Z tego domu ślady krwi doprowadziły do ​​kolejnej krwawej sceny, w której Kauna Magaji została zabita wraz z córką Faith Magaji, która zmarła z powodu makabrycznych skaleczeń głowy”, powiedział Binniyat. „Potem, zabójcy udali się do innego domu, gdzie zastali 25-letnią Saraunię Lucky, świeżo poślubioną i która urodziła dziecko trzy miesiące wstecz. Z dzieckiem tulonym w ramionach ze strachu została zastrzelona.

Kula uderzyła także w głowę jej małej dziewczynki, która jakoś przeżyła – powiedział.

„Kiedy odwiedziliśmy wioskę, dziecko było pielęgnowane przez ciotkę, która również wyglądała na bezradną” – powiedział Binniyat, dodając, że dziecko piło tylko wodę. „Zapytała, gdzie można kupić mleko dla niemowląt [preparat] bo tu wszystko jest zamknięte”.

Przywódcy kościelni z kościoła baptystów w Albarka, Gwari Avenue, Kaduna, którzy przybyli do wioski, aby złożyć kondolencje, zabrali dziecko do szpitala, gdzie usunięto kulę, a jej ciotka również otrzymała opiekę w mieście Kaduna.

Binniyat i jego zespół przeprowadzili ankietę w wiosce następnego dnia po ataku. 6-letni John Paul został zhakowany maczetą na śmierć. Powiedział, że w ich domach również zabito 32-letniego Asanalo Magaji; Yayo Magaji, 13 lat; Paul Bawa, 27; i jego 25-letnia żona Rahila, 25 lat.

W innej posiadłości 60-letnia Mailafia Dalhatu została zabita podczas próby ucieczki; w innym Binniyat powiedział, że młodszy brat Dalhatu, 56-letni Yaro Dalhatu, zginął wraz z żoną, Saratu, 45, i ich wnuczką, 14-letnią Błogosławieństwem Yari.

„Inny chłopiec, zwany Popularnym Nauczycielem, mający zaledwie 17 lat, został zastrzelony i zabity”, powiedział. „W sumie nie mniej niż 17 osób zostało zamordowanych Z ZIMNĄ KRWIĄ i bez wyraźnego powodu przez osoby, które wieśniacy określili jako Fulani”.

Powiedział, że sześć osób jest leczonych w różnych szpitalach, natomiast dom jednego wieśniaka, Liberty Yari, został zniszczony, ale udało mu się uciec ze swoją rodziną.

„Ich sąsiedzi Fulani, niektórzy mieszkają w społeczności od 40 lat, wszyscy spokojnie wyszli w noc przed atakiem” – dodał.

Zespół SOKAPU scharakteryzował rzeź jako przerażenie i okrucieństwo wobec wioski biednych, etnicznych mieszkańców Adary.

„Jest zatem oczywiste, że podczas gdy rząd stanu Kaduna z całą mocą egzekwuje blokadę wobec COVID-19, nie ma on wcale  interesu w zabezpieczaniu naszych przestrzegających prawa, bezbronnych społeczności przed tymi bezlitosnymi masakrami i czystkami etnicznymi” – zaznacza Binniyat .

„Wzywamy wszystkich mężczyzn i kobiety sumienia, grupy, organizacje i społeczność międzynarodową, aby pomogły nam przekonać rząd stanu Kaduna i rząd federalny Nigerii do uratowania nas przed mieczami i kulami tych bandytów”.

Awema Maisamari, prezes Stowarzyszenia Rozwoju Adara (ADA), powiedział Morning Star News SMSem 12 mieszkańców zginęło w wiosce, a ciała pięciu innych znaleziono w buszu.

„Niektórzy zostali zabici maczetami, inni zostali postrzeleni”, dodaje Maisamari.

„Niektóre domy zostały spalone. Niektórych z tych, którzy uciekli do buszu, wciąż brakuje.

Osiem innych zabitych

Maisamari powiedział, że we wtorek wieczorem i środowy poranek (13 maja) pasterze muzułmańscy Fulani zabili w swoich domach osiem osób w przeważnie chrześcijańskim hrabstwie Kajuru.

Pasterze zaatakowali wioskę Makyali o 7 rano w środę, zabijając siedem osób, podczas gdy ataki na Bakin Kogi i Idanu miały miejsce między godziną 19:00 poprzedniego wieczora a 7 rano w środę.

„W wiosce Makyali pasterze zabili pięciu naszych ludzi, strzelając do nich w swoich domach, gdy spali, podczas gdy dwóch innych zostało zabitych w pobliskich krzakach, gdy próbowali uciec ; ich zwłoki zostały później odzyskane z krzaków.”

„W wiosce Idanu jedna osoba zginęła, a dwie pozostałe zostały ranne, podczas gdy w Bakin Kogi nie ucierpiało życie, gdy uciekli wieśniacy, ale ich domy zostały spalone”.

Można było zidentyfikować pięciu chrześcijan zabitych w środę (13 maja) jako Luka Paymaster, 80; Yaki Luka, 35; Francis Daniel, 37; Akilu Aruwa, 46 lat; i Laraba Danmori, 70. Ponadto 30-letnia Inusa Peter została ranna podczas ataku.

Według Maisamari ofiarami byli członkowie baptystów, zgromadzeń Bożych, Kościoła katolickiego i kościoła ewangelickiego.

Pastor, misjonarz porwany

Według agencji misyjnej Global Glorious Missions w hrabstwie Chikun w sobotę (9 maja) pasterze porwali wielebnego Reubena Danbala z misji w Ungwan Badole, znanym również jako Ungwan Mission.

Pasterze zaatakowali Ungwan Badole poprzedniej nocy, zabijając trzech chrześcijan, a pastor Danbala uciekł; kiedy wrócił w sobotę, aby odebrać niezbędny sprzęt do misji, pasterze uprowadzili go, powiedział Samuel Yahaya, lider Global Glorious Missions.

„Pasterze skontaktowali się telefonicznie z żoną Danbali w niedzielę 10 maja, informując ją, że trzymają jej męża w niewoli”, powiedział Yahaya.

„Zachęcamy do modlitwy za  Bożą interwencją w ratowaniu Danbali od jego porywaczy”.

Według pasterza Gideona Para-Mallama, prezesa Peace Foundation, w nocy  5 maja porwali kobietę-misjonarzkę z Kamerunu w wiosce Damishi w powiecie Chikun, w ataku na parę chrześcijan.

Pastor Para-Mallam powiedział, że muzułmańscy pasterze Fulani zaatakowali Elizeusza Kureha i jego żonę Dupe około godziny 23:00, po raz drugi od trzech lat.

„Tym razem całkowicie pobili jego żonę, która odmówiła pójścia za nimi” – powiedział Pastor Para-Mallam dla Morning Star News.

„Pan dał jej odwagę, aby odważyć się  śmiało stwierdzając, że jest gotowa iść do nieba, jeśli zdecydują się ją zabić” Sfrustrowani jej śmiałością, nie zastrzelili jej.

Budynek Kościoła zbombardowany

7 maja w powiecie Chikun bomba uderzyła w budynek kościoła Bożego Zgromadzenia w wiosce Kabrasza, niszcząc go i uszkadzając pobliskie domy.

Rzecznik wojskowy przyznał, że oddziały rządowe ze wsparciem lotniczym częściowo nieumyślnie uszkodziły budynek kościoła i trzy domy podczas ścigania „bandytów” – termin rządowy dla muzułmańskich pasterzy Fulani, ale powstrzymał się od powiedzenia, że ​​szkody pochodziły od bomby z helikoptera wojskowego.

Lider obszaru powiedział jednak, że budynek kościoła został zniszczony przez bombę z helikoptera, który unosił się w okolicy od kilku dni. Lider lokalnej społeczności Peter Aboki, prezes Stowarzyszenia Rozwoju Gbagyi (GDA), powiedział w oświadczeniu, że nie poniesiono strat w ludziach, ponieważ wielu wieśniaków pracowało na polach rolnych, gdy bomba uderzyła około 14.00

„Kilka godzin po incydencie grupa ludzi licząca około 100 osób przeszła przez wieś z bronią” – powiedział Aboki. „Jedna z nich niosła flagę, która nie jest flagą nigeryjską, a inna osoba tworzyła zaklęcia po arabsku. Podejrzewamy, że ta flaga może być flagą powstańczą. Dla kogoś, kto ma flagę inną niż flaga Nigerii, coś znaczy. ”

Generał dywizji John Eneche, rzecznik wojskowy, powiedział, że operacja była ukierunkowana na „kryjówki bandytów wokół Mashigi Galbi, społeczności Damba i wiosek Kabarasha” w dystrykcie Gwagwada. Powiedział, że wojsko zbada incydent we współpracy z rządem stanu Kaduna i że rekompensata zostanie przyznana właścicielom budynków.

30 stycznia  Christian Solidarity International  (CSI) wydał  ostrzeżenie  o ludobójstwie w Nigerii, wzywając Stałego Członka Rady Bezpieczeństwa ONZ do podjęcia działań. CSI wystosowało wezwanie w odpowiedzi na „rosnącą falę przemocy wymierzonej w nigeryjskich chrześcijan i innych, sklasyfikowanych jako„ niewierni ”przez islamistycznych bojowników w północnych i środkowych regionach kraju”.

Jeśli ty lub Twoja organizacja chcecie pomóc Morning Star News w dalszym podnoszeniu świadomości o prześladowanych chrześcijanach na całym świecie dzięki raportom dotyczącym prawdziwych treści o prześladowaniach, prosimy o rozważenie współpracy pod  adresem https://morningstarnews.org/donate/ ?

###

© 2020 Morning Star News. Artykuły / zdjęcia mogą być przedrukowane dzięki uprzejmości Morning Star News. https://morningstarnews.org

Tweet:  https://twitter.com/morningstarnewz/

Facebook:  https://www.facebook.com/MorningStarNews