Nigeria: 1,202 zabitych Chrześcijan w sześć miesięcy (styczeń-czerwiec 2020)

Informacja prasowa: The Nigerian Voice – link

Intersociety, Onitsha, Eastern Nigeria , niedziela, 12 th czerwca 2020. Streszczenie:

Zagrożenia dla praw obywateli do wolności wyznania i religii w Nigerii; pierwsze na świecie prawo człowieka nadal jest łamane poprzez zamordowanie przez islamskich dżihadystów lub radykalnych islamistów co najmniej 1202 bezbronnych chrześcijan w pierwszych sześciu miesiącach 2020 r., od stycznia do czerwca;

• z udziałem dżihadystów Fulani Herdsmen 812 mordów chrześcijan
  • Boko Haram / ISWAP i innych 390 mordów chrześcijan.

Boko Haram / ISWAP zamordowało ponad 260 chrześcijan w ciągu ostatnich 45 dni – od 15  maja do 30    czerwca 2020;

Zabójstwa i porwania innych grup dżihadystów:

Większość, jeśli nie wszyscy uprowadzeni zostali pozostawieni własnemu losowi przez krajowe agencje bezpieczeństwa; „kupowali wolność”, jeśli zostali uprowadzeni dla okupu; lub zaakceptowali warunki narzucone im przez porywaczy, w tym przymusową konwersję na islam lub ryzyko śmierci w areszcie.

Tysiące bezbronnych chrześcijan, którzy przeżyli, zostało rannych i pozostawionych okaleczonych, a kilku z nich zostało okaleczonych na całe życie. Setki chrześcijańskich ośrodków kultu i nauki zostało zniszczonych lub spalonych;

Odpowiedzialność grupowa za 1202 zgony chrześcijan

Po uwzględnieniu powyższych 812 zgonów chrześcijan zarejestrowanych od stycznia do czerwca zostało popełnionych przez dżihadystów Fulani Herdsmen (obejmujących rdzennych i „importowanych” arabskich dżihadystów z Fulani i Shuwa);

Dżihadyści Boko Haram / ISWAP 300 zgonów chrześcijan i 50 zgonów chrześcijan spowodowanych przez „bandytów dżihadystów” i dżihadystów Ansaru (głównie w wyniku uprowadzeń i związanych z nimi zgonów w areszcie).

Armia nigeryjska była również odpowiedzialna za nie mniej niż 30 miejscowych ofiar śmiertelnych chrześcijan, w tym ponad 25 zabitych 29 czerwca w stanie Taraba.

Ataki dżihadystów lub przemoc ze strony pasterzy dżihadystów Fulani i Arabów Shuwa, popełnianych pod osłoną i ochroną państwa, szybko rozprzestrzeniły się poza północno-środkowy lub stary region środkowego pasa (Plateau, Benue, Nasarawa i Kogi). Ataki były również od dawna ukierunkowane na wykorzenienie i zniszczenie wszystkich chrześcijańskich osad w północnej Nigerii i poza nią, w tym południowej Kaduny (obecnie w regionie północno-zachodnim) oraz Taraba i Adamawa (obecnie w regionie północno-wschodnim).

źródło: The Nigerian Voice – link

Kontakt:

Telefon komórkowy / WhatsApp: +2348174090052
E-mail: info@intersociety-ng.org

Strona internetowa: intersociety-ng.org

Jedna myśl na temat “Nigeria: 1,202 zabitych Chrześcijan w sześć miesięcy (styczeń-czerwiec 2020)