Niewolnictwo seksualne napędzające dżihadyzm w Nigerii

Amerykańscy aktywiści potępiający ludobójstwo chrześcijan w Nigerii twierdzą, że przemoc dżihadystów jest częściowo motywowana próbą zniewolenia kobiet i dziewcząt.

„Większość osób przechwyconych przez dżihadystów Boko Haram to młode kobiety i dziewczęta podjęte przez życie i handel ludźmi jako nałożnic niewolników”, Komitet do Nigerii bezpłatnym Slaves (CFNS) wydał oświadczenie .

Członkowie CFNS demonstrowali przeciwko praktyce wokół billboardu w centrum Omaha w stanie Nebraska 5 czerwca.

„Znoszą straszliwe nadużycia i złe traktowanie. Przykład jednej z tych ofiar jest pokazany na billboardzie: Jest to 18-letnia  Leah Sharibu , porwana ze swojej szkoły w Dapchi w Nigerii w 2018 roku” – powiedział The Epoch Times organizator  Stephen Enada.

Ponieważ Sharibu odmówiła wyrzeczenia się wiary chrześcijańskiej, została skazana na dożywotnie zniewolenie i podobno nadal przebywa w niewoli w północno-wschodniej Nigerii, według Leah Foundation w Dapchi. CFNS stwierdziło to samo podczas demonstracji w centrum Minneapolis w stanie Minnesota w maju.

„Żony zostały pojmane i przymusowo przywiązane do członków Boko Haram. Twierdzą, że jest to ich terytorium i będą go używać tak, jak używali lasu Sambisa” – powiedział gubernator, odnosząc się do zarośniętej cierniami pustyni używanej przez rebeliantów od 2009 roku.

Nigeria, kluczowy sojusznik USA, zajmuje trzecie miejsce w Globalnym Indeksie Terroryzmu 2020 obejmującym kraje najbardziej dotknięte terroryzmem. Złożony konflikt geopolityczny w Nigerii pochłonął ponad 60 000 istnień ludzkich od czasu pojawienia się Boko Haram.

„Przywróćcie nasze dziewczęta” to hasło promowane przez Pierwszą Damę Michelle Obamę po tym, jak Boko Haram porwała 276 dziewcząt w rządowej szkole w Chibok w stanie Borno 14 kwietnia 2014 r.

„Pierwotnym celem nalotu na Chibok nie było uzyskanie okupu, ale małżeństwo studentów z bojownikami Boko Haram” – powiedział David Otto, londyński konsultant ds. Obrony dla The Epoch Times.

„Wiele kobiet i dziewcząt schwytanych i zniewolonych przez Boko Haram i przetrzymywanych w ukrytych enklawach w regionie jeziora Czad zostało schwytanych wraz z bronią, sprzętem i zapasami żywności przez Islamskie Państwo Afryki Zachodniej (ISWAP)”.

Długoletni przywódca Boko Haram, Abubakar Shekau, popełnił samobójstwo 18 maja w kryjówce w lesie Sambissa, o czym informują  21 maja The Wall Street Journal i The Epoch Times. Otto powiedział, że konflikty między lojalistami Boko Haram a większym i dominującym ISWAP były intensywne w ciągu następnych czterech tygodni.

„Podobno konflikty wewnętrzne doprowadziły do ​​śmierci kilku dżihadystów z obu obozów, a grupa Bakura [lojaliści Boko Haram] donosili, że z powodzeniem porwali i wywieźli niektóre żony, broń i żywność bojowników ISWAP; w tym wrażliwe kobiety, które przywódcy ISWAP zniewolili i zatrzymali jako niewolnice seksualne z obozu kierowanego przez Shekau w tym samym miejscu” – poinformował Otto na swojej stronie internetowej.

„W odwecie, źródła twierdzą, że frakcja kierowana przez ISWAP zaplanowała i rozpoczęła atak odwetowy na jednostkę Bakura, odzyskując niektóre z ich żon, amunicję i niektóre pozostałe artykuły spożywcze wcześniej wywiezione przez frakcję Bakura. Obie strony straciły w tym starciu kilku wojowników.”

„Obecność kolonialna w północnym Kamerunie i północno-wschodniej Nigerii była naznaczona utrzymywaniem się systemów zniewolenia, które trwały co najmniej do lat 40. XX wieku, a w rozrzedzonych formach aż do niedawna” – czytamy w artykule zatytułowanym „Posiadacze niewolników na Granica.”

Słynny łowca niewolników Hamman Yaji, etniczny mężczyzna z Fulani, pozostawił tak brudną spuściznę chwytania i handlu kobietami, że ludzie w górach Mandara na granicy Nigerii i Kamerunu nadal nazywają Boko Haram „Hamaji” i łączą potwornego Hammana Yaji z Szekau.

Yaji świętował swoje porwania i morderstwa w autobiograficznym dzienniku dyktowanym w latach 1912-1927, który opisuje około 100 nalotów jego milicji w górach Mandara, gdzie zniewolił co najmniej 1600 kobiet i dziewcząt i zamordował ponad 150 osób.

„Hamman Yaji używał ludzi jako pieniędzy. Poprosił kobietę Fulbe o kij do bicia i zapłacił niewolnikiem. Kupił matę i zapłacił niewolnikiem. Aby kupić tykwę lub kij, płacił ludźmi” – wynika z wywiadów przeprowadzonych przez autorów, Melchizedeka Chétimę, Scotta MacEacherna i Waltera van Beeka.

Komitet na rzecz Uwolnienia Nigeryjskich Niewolników planuje kontynuować kampanię mającą na celu nagłośnienie związku między niewolnictwem a tym, co postrzegają jako wojnę ze 100 milionami chrześcijan w Nigerii, według Kyle Abts, członka koalicji organizacyjnej komitetu.

„Oprócz tego, że jeńcy stają się niewolniczymi konkubinami, istnieją setki, jeśli nie tysiące młodych chłopców, którzy są wcielani i poddawani praniu mózgu w siłach Boko Haram/ISWAP. Dlaczego świat ignoruje tak rażące łamanie praw dziecka?” powiedział Abts.

Z Douglasem Burtonem można się skontaktować pod adresem  BurtonNewsAndViews@gmail.com .

źródło: theepochtimes.com

Najpotrzebniejsza jest specjalistyczna, wysokoenergetyczna żywność, aby ratować dzieci w Sudanie Południowym.

Dzieci z Somalii każdego dnia przechodzą niewyobrażalne piekło. Umierają z głodu, pragnienia i wycieńczenia. W ich kraju brakuje podstawowych lekarstw, więc zosłabiają je dodatkowo wszelkie choroby.

Tylko 40% populacji ma dostęp do czystej wody pitnej. Inwestycje w tym obszarze mają kluczowe znaczenie dla poprawy zdrowia dzieci. Zanieczyszczona woda jest jedną z głównych przyczyn rozprzestrzeniania się chorób.

Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli. Z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci, jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia – uwrażliwia dr Wojciech Wilk, prezes Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej.

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W 6 regionach ogłoszono już klęskę głodu. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami ponieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Ghazi Ali bin Ali z powodu niedożywienia trafił do szpitala. Klęska głodu to pochodna wojny domowej w Jemenie. Taiz, październik 2018 r. (AHMAD AL-BASHA / AFP / EAST NEWS)

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Rekordowo wysoka liczba osób zagrożonych głodem w Sudanie Południowym. Przez konflikt zbrojny, powodzie i skutki pandemii w tym najmłodszym państwie Afryki 6,5 mln ludzi nie ma wystarczającej ilości jedzenia. Tponad połowa ludności!

Problemy z dostępem do żywności w Sudanie Południowym trwają od czasu uzyskania niepodległości w 2011 r., ale nigdy wcześnie nie były tak ciężkie. Toczący się od 2013 r. konflikt zbrojny doprowadził do śmierci setek tysięcy osób, a miliony musiały uciekać, porzucając swoje domy i uprawy. Jednak zeszły rok był wyjątkowo dramatyczny, bo przez zmiany klimatu kraj spustoszyły niszczycielskie powodzie o niespotykanej wcześniej skali. Szacuje się, że przez żywioł ucierpiał ponad milion osób.

Fala niszczyła wszystko na swojej drodzezmuszając ludzi do ucieczki, zatapiając pola i zabijając zwierzęta gospodarskie. Stojąca woda przez wiele miesięcy uniemożliwiała produkowanie żywności i pogłębiała głód.

Masowe bezrobocie, przerwane łańcuchy dostaw, problemy z dostępnością żywności na rynku i wzrost jej cen sprawiły, że dla wielu osób zdobycie czegokolwiek do jedzenia stało się wręcz niemożliwe.

MAPA GŁODU

W Sudanie Południowym życie i zdrowie dwóch milionów osób zostało zagrożone. Nie możemy zostawić ich bez pomocy!

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”

Rachunek w dolarach amerykańskich (us dollars)