Niewidome sieroty w Liberii otrzymują pomoc materialną i ewangelię Jezusa Chrystusa

Sieroty w Liberii są często oskarżane o czary. Podobnie osoby niepełnosprawne, osoby starsze i każdy, kto nie pasuje do reszty społeczeństwa. Te oskarżenia wydają się być oparte na przesądnym przekonaniu, że ci, którzy cierpią z powodu nieszczęścia, robią to w wyniku własnego zaangażowania w okultyzm. I jest mnóstwo nieszczęść do obejścia.

W najnowszej historii Liberii kraj ten stanął w obliczu HIV / AIDS, wojny domowej, wirusa Ebola, a teraz pandemii COVID-19. Wydarzenia te pozostawiły wielu biednych, niepełnosprawnych i osieroconych. W szczególności sieroty są narażone na handel ludźmi, rekrutację do przestępców, zmuszanie do pracy dzieci, napaści seksualne i inne prześladowania.

Na szczęście w Liberii są dobroduszni wierzący, którzy otworzyli sierocińce, aby opiekować się tymi dziećmi – często z wielkim osobistym poświęceniem. Inni organizują stowarzyszenia dla niewidomych, zapewniając im wsparcie i społeczność, której tak bardzo potrzebują. W obu przypadkach Every Home for Christ Liberia jest dla nich.

„Wielu było zdumionych, widząc, jak chrześcijańska organizacja okazuje miłość Boga w tak praktyczny sposób iw tak trudnym czasie”.

Dyrektor Ministerstwa Jonel Weeks zorganizował spotkanie, aby odwiedzić cztery domy dziecka i trzy stowarzyszenia dla niewidomych, a także wszystkie domy w okolicy.

Dzieci z domów dziecka i rodziny ze stowarzyszeń dla niewidomych zebrały się, by powitać niespodziewanych gości. Wkrótce ich ciekawość zamieniła się w radość. Klasnęli w dłonie, a nawet śpiewali dla zespołu, gdy ofiarowane dary były rozładowywane z pojazdów pionierów misjonarzy. W każdym miejscu zespół EHC zapewnił ryż, olej kuchenny, mydło, Clorox, maski i rękawiczki, informacje o zapobieganiu chorobom i – oczywiście – nadzieję związaną z Ewangelią Jezusa. Nawet niewidomi otrzymywali wydrukowane strony, wiedząc, że ich rodziny mogą przeczytać je na głos i podzielić się przesłaniem. Służbę objęło setki osieroconych dzieci i rodzin niewidomych.

„Nie wiedzieliśmy, co będą dzisiaj jeść dzieci” – powiedziała pani Isata Momo, która prowadzi Dom Dziecka Iye. „Ale Bóg nas zaskoczył i zapewnił przez EHC. Jesteśmy więcej niż wdzięczni! ”

Oprócz dzielenia się bardzo potrzebnymi dobrami materialnymi z tymi często pomijanymi społecznościami, zespół EHC dzielił się także domem Ewangelii z domem w okolicznych dzielnicach. Pod koniec kampanii ponad 15 000 rodzin usłyszało Dobrą Nowinę. Wielu było zdumionych, widząc chrześcijańską organizację, która w tak praktyczny sposób i w tak trudnym czasie okazała Bożą miłość. Zespół od tego czasu usłyszał wiele zeznań telefonicznych i e-mailowych.

„Dary humanitarne, gest skierowany do mniej uprzywilejowanych i bezbronnych grup, były pomostem umożliwiającym dotarcie z Ewangelią do każdego domu w każdej z tych społeczności” – powiedział Jonel.

Drużyna nie tylko dotarła do przegranej, ale także powstała wyjątkowa współpraca. Beyan Koty, prezes CAB National Resource Centre of the Blind, obiecał przepisać literaturę ewangeliczną EHC na alfabet Braille’a dla niewidomych. Daje to zespołowi EHC nową okazję, aby zanieść Ewangelię grupie ludzi zmarginalizowanych, do której w innym przypadku nie można by dotrzeć bezpośrednio z drukowaną literaturą.

Pokazane tutaj zdjęcia, choć piękne, nie są w stanie w pełni oddać różnicy, jaką daje ten zasięg. Te dzieci i te rodziny często czują się odrzucone przez społeczeństwo – ale otrzymały inną wiadomość od zespołu Jonela.

„Dla nas jesteś wyjątkowy” – powiedział Jonel klasie sierot – na tyle wyjątkowym, że Jezus poszedł na krzyż za ciebie i żebyś o tym wiedział.

źródło: christiannews.net