Niepełnosprawny chłopak ze Szczecina upodlony przez słynnego youtubera. Kazano mu jeść kocie odchody i rozbijać cegły głową

Na kanale znanego youtubera Kamerzysty opublikowany został skandaliczny film, w którym ekipa internetowego gwiazdora szydzi i poniża niepełnosprawnego intelektualnie mieszkańca Szczecina. Młody chłopak posłusznie wykonuje upadlające go polecenia za obietnicę wypłaty pieniędzy. Z filmu jasno wynika, że jego twórcy są świadomi tego, że chłopak jest niepełnosprawny. Nazywają go „pojebem”, a jedna z uczestniczek filmu, zapowiadając najbardziej upadlające chłopaka zadanie przyznaje, że uwielbia znęcać się nad ludźmi. Film obejrzało już ponad 350 tysięcy osób. Został opublikowany 9 kwietnia.

Niepełnosprawny intelektualnie chłopak „za pieniądze miał zrobić wszystko”

O sprawie media poinformowała szczecińska psycholog Agnieszka Chułek, która w bohaterze skandalicznego filmu rozpoznała swojego byłego podopiecznego. Jej post w mediach społecznościowych był masowo udostępniany, a internauci zgłaszali YouTube treści wulgarne i obraźliwe, które nie powinny być dozwolone do publikacji.

Co widzimy w filmie? Najpierw jeden z członków youtuberskiej ekipy przedstawia Kamerzyście bohatera wkrętu, który „za pieniądze zrobi wszystko”, nawet „zje gówno świni”. Na początku nagrania twórcy filmu mówią, że są w Szczecinie, a na jednym z ujęć widać tabliczkę ulicy Górnej, co oznacza, że zdjęcia miały miejsce w willowej części północnych dzielnic Szczecina.

– Czy Ty zawsze musisz przyprowadzać niedorozwiniętych ludzi? – pyta Kamerzysta.

– Tacy są najlepsi, można się z nich pośmiać – odpowiada drugi youtuber.

Przed chłopakiem stawiane są coraz bardziej upokarzające zadania, które on wykonuje bez większego zastanowienia. Z filmu jednoznacznie można wywnioskować, że to osoba niepełnosprawna intelektualnie. Najpierw garściami je ziemię, potem skacze do kontenera pełnego śmieci, rozbija sobie cegły na głowie, po czym ma wyraźne ślady i rany. W czasie nagrań tapla się w błocie i w samej bieliźnie wchodzi do dyskontu.

Najbardziej skandaliczną i upokarzającą częścią filmu jest sytuacja, gdy chłopak otrzymuje od jednej z youtuberek zadanie zjedzenia kocich odchodów prosto z kuwety. Co jeszcze bardziej obrzydliwe, roześmiani uczestnicy filmu każą mu pocałować swoją nieświadomą całej sytuacji dziewczynę. Na sam koniec chłopak kąpie się w szambie. Za wykonanie wszystkich zadań miał otrzymać 10 tysięcy złotych. Wcześniej w filmie mówił, że zbiera pieniądze na tatuaż.

AUTOR TEKSTU:  MICHAŁ KACZMAREK m.kaczmarek@wszczecinie.pl

Stowarzyszenie Ośrodek Monitorowania Antypolonizmu wraz z Ośrodkiem Monitorowania Chrystianofobii Fidei Defensor wysłało zawiadomienie w tej sprawie do Prokuratury.

Najpotrzebniejsza jest specjalistyczna, wysokoenergetyczna żywność, aby ratować dzieci w Sudanie Południowym

Ghazi Ali bin Ali z powodu niedożywienia trafił do szpitala. Klęska głodu to pochodna wojny domowej w Jemenie. Taiz, październik 2018 r. (AHMAD AL-BASHA / AFP / EAST NEWS)
Apelujemy o wsparcie dla mieszkańców Sudanu Południowego – w 6 regionach ogłoszono już klęskę głodu

Tylko 40% populacji ma dostęp do czystej wody pitnej. Inwestycje w tym obszarze mają kluczowe znaczenie dla poprawy zdrowia dzieci. Zanieczyszczona woda jest jedną z głównych przyczyn rozprzestrzeniania się chorób.

Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli. Z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci, jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia – uwrażliwia dr Wojciech Wilk, prezes Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej.

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W 6 regionach ogłoszono już klęskę głodu. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

MAPA GŁODU

Dramatu wojny mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami ponieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Rekordowo wysoka liczba osób zagrożonych głodem w Sudanie Południowym. Przez konflikt zbrojny, powodzie i skutki pandemii w tym najmłodszym państwie Afryki 6,5 mln ludzi nie ma wystarczającej ilości jedzenia. Tponad połowa ludności!

Problemy z dostępem do żywności w Sudanie Południowym trwają od czasu uzyskania niepodległości w 2011 r., ale nigdy wcześnie nie były tak ciężkie. Toczący się od 2013 r. konflikt zbrojny doprowadził do śmierci setek tysięcy osób, a miliony musiały uciekać, porzucając swoje domy i uprawy. Jednak zeszły rok był wyjątkowo dramatyczny, bo przez zmiany klimatu kraj spustoszyły niszczycielskie powodzie o niespotykanej wcześniej skali. Szacuje się, że przez żywioł ucierpiał ponad milion osób.

Na zdjęciu 18-letni Saida Ahmad Baghili został przyjęty do szpitala na leczenie z powodu poważnego niedożywienia. Reuters

Fala niszczyła wszystko na swojej drodzezmuszając ludzi do ucieczki, zatapiając pola i zabijając zwierzęta gospodarskieStojąca woda przez wiele miesięcy uniemożliwiała produkowanie żywności i pogłębiała głód.

Masowe bezrobocie, przerwane łańcuchy dostaw, problemy z dostępnością żywności na rynku i wzrost jej cen sprawiły, że dla wielu osób zdobycie czegokolwiek do jedzenia stało się wręcz niemożliwe.

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”

Rachunek w dolarach amerykańskich (us dollars)