Niemcy: rekordowa liczba zgłoszonych przestępstw przeciwko Żydom

Antysemickie graffiti wymalowano m.in. na sklepach w Wielkiej Brytanii. (fot. TT/Jewish Feed)

W 2020 roku w Niemczech zgłoszono łącznie 2275 przestępstw o podłożu antysemickim. To najwyższa odnotowana liczba przestępstw przeciwko Żydom od 20 lat. Prokurator Claudia Vanoni stwierdziła, że “pandemia” prowadzi do boomu w antysemickich teoriach spiskowych.

Policja odnotowała więcej ataków antysemickich w 2020 r. niż kiedykolwiek, odkąd zaczęto prowadzić statystyki, czyli od 2001 roku – średnio sześć antysemickich przestępstw dziennie. Według odpowiedzi rządu federalnego na interpelację wiceprzewodniczącej Bundestagu Petry Pau (Lewica) i jej frakcji parlamentarnej „zgłoszono do tej pory łącznie 2275 przestępstw o podłożu antysemickim” w 2020 roku – informują gazety „Spiegel” i „Tagesspiegel”.

W 2019 r. władze odnotowały 2032 przestępstwa antysemickie. Jeśli wstępne dane na 2020 r. zostaną potwierdzone, zostanie osiągnięty nowy szczyt. Jest prawdopodobne, że liczba ta jeszcze wzrośnie, ponieważ doświadczenie pokazuje, iż policja wciąż informuje o przestępstwach z poprzedniego roku.

Od 2001 r. policja rejestruje przestępstwa antysemickie w systemie rejestrowania „Przestępstw o podłożu politycznym (PMK)”. Wśród 2275 antysemickich przestępstw w 2020 r. odnotowano 55 aktów przemocy i 313 przestępstw propagandowych (na przykład używanie antykonstytucyjnych symboli jest przestępstwem propagandowym).

Pozostałe przestępstwa, w tym obelgi i podżeganie, są wymienione w kategorii „Inne”. W 2275 przestępstwach w sumie zidentyfikowano 1367 podejrzanych. Tylko pięciu zostało aresztowanych, nie wydano ani jednego nakazu aresztowania.

źródło: info

Trwa wyścig z czasem. Miejsca w których dzieci umierają są odcięte od dostaw żywności.

Kobieta czeka w pobliżu stołu, na którym leży odżywiane kroplówką dziecko. AFP PHOTO/ROBERTO SCHMIDT
Apelujemy o wsparcie dla mieszkańców Sudanu Południowego – w 6 regionach ogłoszono już klęskę głodu

Tylko 40% populacji ma dostęp do czystej wody pitnej. Inwestycje w tym obszarze mają kluczowe znaczenie dla poprawy zdrowia dzieci. Zanieczyszczona woda jest jedną z głównych przyczyn rozprzestrzeniania się chorób.

Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli. Z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci, jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia – uwrażliwia dr Wojciech Wilk, prezes Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej.

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W 6 regionach ogłoszono już klęskę głodu. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami ponieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Mały chłopiec zabiera swojego niedożywionego braciszka do ośrodka żywienia terapeutycznego prowadzonego przez medyczną organizację charytatywną Medecins Sans Frontieres w Ajiep w Sudanie | REUTERS

Rekordowo wysoka liczba osób zagrożonych głodem w Sudanie Południowym. Przez konflikt zbrojny, powodzie i skutki pandemii w tym najmłodszym państwie Afryki 6,5 mln ludzi nie ma wystarczającej ilości jedzenia. Tponad połowa ludności!

Problemy z dostępem do żywności w Sudanie Południowym trwają od czasu uzyskania niepodległości w 2011 r., ale nigdy wcześnie nie były tak ciężkie. Toczący się od 2013 r. konflikt zbrojny doprowadził do śmierci setek tysięcy osób, a miliony musiały uciekać, porzucając swoje domy i uprawy. Jednak zeszły rok był wyjątkowo dramatyczny, bo przez zmiany klimatu kraj spustoszyły niszczycielskie powodzie o niespotykanej wcześniej skali. Szacuje się, że przez żywioł ucierpiał ponad milion osób.

Fala niszczyła wszystko na swojej drodzezmuszając ludzi do ucieczki, zatapiając pola i zabijając zwierzęta gospodarskie. Stojąca woda przez wiele miesięcy uniemożliwiała produkowanie żywności i pogłębiała głód.

Sytuację dodatkowo pogorszyły skutki pandemii koronawirusaMasowe bezrobocie, przerwane łańcuchy dostaw, problemy z dostępnością żywności na rynku i wzrost jej cen sprawiły, że dla wielu osób zdobycie czegokolwiek do jedzenia stało się wręcz niemożliwe.

W Sudanie Południowym życie i zdrowie dwóch milionów osób zostało zagrożone. Nie możemy zostawić ich bez pomocy!

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”

Rachunek w dolarach amerykańskich (us dollars)