Niemcy: kolejny atak na synagogę

„To nie do zniesienia, gdy nienawiść i przemoc wobec Żydów wielokrotnie wybucha na niemieckich ulicach, podczas największych żydowskich świąt i rok po straszliwej próbie zamachu w Halle” – powiedział członek zarządu Konferencji Ortodoksyjnych Rabinów (ORD) w Niemczech Avichai Apel. W ten sposób odniósł się do niedzielnego ataku na 26-letniego Żyda w pobliżu synagogi w Hamburgu, gdzie obchodzono Święto Szałasów.

Konferencja Ortodoksyjnych Rabinów (ORD) w Niemczech określiła atak na żydowskiego studenta jako „kolejny szok dla społeczności żydowskiej w Niemczech”.

„Życie żydowskie musi być lepiej chronione w tym kraju” – powiedział członek zarządu ORD, Avichai Apel. Według niego polityka i społeczeństwo muszą działać „jeszcze bardziej zdecydowanie przeciwko nienawiści i agitacji w internecie, prawicowym ekstremistom, scenie neonazistowskiej i prymitywnym teoriom spiskowym, a także robić więcej dla zapobiegania, pracy edukacyjnej i wspierania odwagi cywilnej”.

Przewodniczący Światowego Kongresu Żydów Ronald S. Lauder także wyraził swoje przerażenie z powodu aktu przemocy. Jest zasmucony, że rok po ataku w Halle w największe święto żydowskie, Jom Kippur, niemiecka społeczność żydowska ponownie stanęła w obliczu „brutalnego, antysemickiego aktu terroryzmu”.

Christine Lambrecht powiedziała: „Nienawiść do Żydów jest hańbą dla naszego kraju. Musimy stawić jej czoła jeszcze bardziej zdecydowanie i być bardziej gotowi do pomocy osobom dotkniętym nienawiścią i przemocą”.

Felix Klein: „Byłem głęboko wstrząśnięty faktem, że mężczyzna w drodze na modlitwę w swojej społeczności padł ofiarą brutalnego ataku” – podkreślił w wypowiedzi dla „Redaktionsnetzwerk Deutschland”.

„Ten nowy atak na żydowskie święto po raz kolejny pokazuje, jak ważna jest debata o głęboko zakorzenionym antysemityzmie w społeczeństwie niemieckim, jego pochodzeniu i niezbędnych środkach zaradczych” – dodał.

„To nie jest odosobniony przypadek, to obrzydliwy antysemityzm i wszyscy musimy się mu przeciwstawić!” – skomentował atak minister spraw zagranicznych Niemiec Heiko Maas na Twitterze.

29-letni napastnik został już aresztowany. Postawiono mu zarzut spowodowania ciężkiego uszkodzenia ciała.

źródło: tvp.info