Nepal: Więzienie dla pastora, który modlił się przeciwko COVID-19

Władze w Nepalu nadal więżą pastora, który modlił się przeciwko COVID-19
21.05.2020 Nepal – pod koniec marca policja dystryktu Kaski w Nepalu aresztowała pastora Keshava Acharyę, lat 32, za modlitwę przeciwko wirusowi COVID-19 w wideo szeroko rozpowszechnianym w mediach społecznościowych. Funkcjonariusze policji wykorzystali wideo jako dowód, że pastor rozpowszechnił fałszywe informacje o pandemii COVID-19.

23 marca żona pastora Acharyi informuje, że jej mąż otrzymał około godziny 20:00 telefon od mężczyzny proszącego o modlitwę za swoją chorą żonę. W odpowiedzi pastor Acharya zaprosił mężczyznę do swojego domu na modlitwę. Kiedy później zapukano do jego drzwi, okazało się, że przybyło tam czterech policjantów i aresztowano pastora Acharyę.

Według Nepal Christian Society (NCS), starszy nadinspektor policji opublikował notatkę cztery dni po aresztowaniu, 27 marca, stwierdzając, że pastor rozpowszechnia fałszywe informacje o COVID-19. Sąd Okręgowy następnie nakazał pastorowi Acharyi zapłatę grzywny w wysokości 5000 rupii (40,00 USD) po tym, jak pastor Acharya spędził ponad dwa tygodnie w więzieniu.

Pastor Acharya został aresztowany po raz drugi trzy dni później z powodu naruszenia kodeksu karnego 9: 156 i 158. Po tym aresztowaniu kaucja została ustalona na nieoczekiwaną kwotę 500 000 rupii (4 083,00 USD), zmuszając pastora Acharyę do odbycia dłuższego więzienia . Po dwóch miesiącach uwięzienia rodzina pastora Acharyi wydała wszystko, co mieli, na kaucję, w wyniku czego czynsz za kościół został nieopłacony.

Pastor Mukunda Sharma, Sekretarz Wykonawczy NCS, wezwał Starostę Powiatowego Policji, Dan Bahadur Karki, aby zrozumiał, że pastor nie popełnił żadnej zbrodni i nie może ścigać pastora Acharyi za to, że wyznał swoją wiarę i modlił się. Według Morning Star News, superintendent Karki zapewnił pastora Sharmę, że pastor Acharya został wzięty tylko na zapytanie.

Jednak nikt nie mógł zobaczyć pastora Acharyi z powodu COVID-19. Obejmuje to radcę prawnego pastora i jego rodzinę. Policja w Kaskach również cicho przetransportowała pastora Acharyę do więzienia w górach zwanego więzieniem Dolpa, w odległym miejscu, gdzie nie są używane pojazdy silnikowe.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org