Nepal: Sąd Najwyższy odmawia zwolnienia za kaucją pastora, który modlił się przeciwko COVID-19

28.05.2020 Nepal

Wczoraj, 27 maja, Sąd Najwyższy Nepalu odmówił zwolnienia za kaucją pastora Keshava Acharyi i wysłał z powrotem do więzienia na czas jego procesu. Pastor Acharya, lat 32, jest więziony od końca marca po tym, jak policja w powiecie kaskim oskarżyła go o rozpowszechnianie fałszywych informacji o pandemii COVID-19.

Według Morning Star News pastor Acharya został aresztowany po upublicznieniu w mediach społecznościowych wideo, które przedstawia jak modlił się przeciwko wirusowi COVID-19 . Pastor Acharya został aresztowany 23 marca i do tej pory pozostaje w więzieniu.

Na wideo, przetłumaczonym przez Morning Star News, pastor Acharya modlił się przed zborem kościelnym, mówiąc: „ Hej, korona – idź i umrzyj. Niech wszystkie twoje uczynki zostaną zniszczone przez moc Pana Jezusa. Upominam cię, korona, w imię Pana Jezusa Chrystusa. Mocą w imię Pana Jezusa Chrystusa, korono, odejdź i umrzyj.

Według Nepal Christian Society (NCS), starszy nadinspektor policji opublikował notatkę cztery dni po aresztowaniu, 27 marca, stwierdzając, że pastor rozpowszechnia fałszywe informacje o COVID-19. Sąd Okręgowy następnie nakazał pastorowi Acharyi zapłatę grzywny w wysokości 5000 rupii (40,00 USD) po spędzeniu ponad dwóch tygodni w więzieniu.

Pastor Acharya został aresztowany po raz drugi trzy dni później z powodu naruszenia kodeksu karnego 9: 156 i 158. Po tym aresztowaniu ustalono kaucję na nieoczekiwaną kwotę 500 000 rupii (4 083,00 USD), co zmusiło pastora Acharyę do odbycia dłuższego więzienia .

W odpowiedzi na decyzję Sądu Najwyższego o odmowie zwolnienia za kaucją pastora Acharyi, pastor Mukunda Sharma, sekretarz wykonawczy NCS, powiedział: „ Na podstawie tego niesprawiedliwego posunięcia ustanowiono straszny precedens, nie tylko przeciwko pastorowi Acharyi, ale przeciwko wszystkim chrześcijanom. Dzisiejsza procedura sądowa unieważniła wszystkie fakty i przepisy prawne / konstytucyjne oraz naruszyła wolność wyznania.

Przed rozprawą w Sądzie Najwyższym policja dystryktu Kaski po cichu przeniosła pastora Acharyę do więzienia w górach zwanego więzieniem Dolpa. Jest to odległe miejsce, w którym nie można używać pojazdów silnikowych.

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”
br. Waldemar Skworcz-Bednarski

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org .